Disainitudengid panid näitusele diivanilauad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kursusetööd. Foto: Arvo Tarmula
Kursusetööd. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu kolledži disaineriala esmakursuslased avasid kolmapäeval kultuurikeskuse fuajees omavalmistatud diivanilaudade näituse.

„Tere tulemast katsikule, need on meie esimesed lapsed,” tervitas Triin Jugapuu tudengite nimel kokkutulnuid.

11 eriilmelist lauda, millest igaühele on autor lisanud ka oma loo, on valminud disaini eriala esimese kursuse üliõpilaste kätetööna, juhendajateks õppejõud Arvo Pärenson ja Raivo Hein. Viimane nimetas end küll pigem puldioperaatoriks, aidates tudengitel ideed vineeri valada.

Lähteülesandena pidid disainitudengid valmistama diivanilaudu kolledži koridoridesse. Igaüks sai ise valida, millisele korrusele ta mööblitüki teha tahtis.

Tulemus, mida kultuurikeskuses näha saab, on põnev. On nii tavapärasemaid kui ka keerulisema konstruktsiooniga laudu. Mitme puhul on näha, et laua autor on naisterahvas, sest mõeldud on ka panipaikadele, kuhu asju või ajakirju peita.

Varasemad kursused on oma esimesel õppeaastal valmistanud riiuleid ja nagisid. Arvo Pärenson tõdes, et diivanilaua valmistegemine on nendega võrreldes keerukam ettevõtmine.

Raivo Pärna hinnangul ei kujutanud tudengid lauda kavandades tegelikult ette, kuidas selle valmis saab. „Kuna ei tea, kui raske seda teha on, oledki vabam,” lisas Pärn.

Õppejõudude hinnangul saadi kokkuvõttes hakkama tehniliselt üsna keerukate asjadega, kuigi mõnel juhul tuli ka liiga tehnilised lahendused välja praakida. „Tore on jälgida, kuidas nad ise arenevad,” kiitis Hein tudengeid.

Arvo Pärensoni hinnangul on tulemus muljetavaldav. „Võtab kõhedaks, te olete nii pika sammu edasi astunud,” ütles Pärenson tudengitele, kellest enamiku moodustavad tütarlapsed.

„Ma loodan, et see pole hetkeline virvatuli, vaid see ka jätkub, ja ootan põnevusega järgmisi töid,” lisas ta.

Näitusel olevad lauad on juba ka laiemalt tähelepanu köitnud. Arvo Pärensoni sõnul soovib näiteks üks firma mustrilise plaadiga lauda oma büroosse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments