Ridala valla vanim elanik sai saja–aastaseks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läänemaal on vaid kaks inimest vanemad kui eile saja–aastaseks saanud Linda Viik. Foto: Arvo tarmula

Läänemaal on vaid kaks inimest vanemad kui eile saja–aastaseks saanud Linda Viik. Foto: Arvo tarmula
Läänemaal on vaid kaks inimest vanemad kui eile saja–aastaseks saanud Linda Viik. Foto: Arvo tarmula

Ridala valla vanim elanik Linda Viik sai eile saja–aastaseks, vanuse poolest on ta kolmas inimene Läänemaal.

Kui Linda Viik 17. veebruaril 1914 Ridala vallas Puiatu külas Abbi talus sündis, kandis ta perekonnanime Anderson. Nimede eestistamise aegu sai Andersonist Alasoo.

Abiellumisel sai Linda uueks koduks Saardu küla Matsalu lahe põhjakaldal, perenimeks sai Viik.

Paarkümmend viimast aastat elab Linda Viik Haapsalus Sireli tänaval võllamäe kõrval sugulase Elle Alasoo juures.

Eile istus Linda Viik sünnipäevalauas, selg sirge, ja võttis vastu õnnitlusi — mitmendat päeva juba. Eile käis teda õnnitlemas Ridala valla rahvas, vallavanem eesotsas.

„Minul on sünnipäev, jah, aga mida teie siin …” arutles sünnipäevalaps külalisi terase pilguga tunnistades. „Ja mida sina kogu aeg kirjutad?”

Ridala valla sotsiaalnõunik Riina Roosiväli ütles, et sajas sünnipäev on tema töös harukordne, seda on tal ette tulnud vaid mõni kord.

Ridala vallavolikogu aseesimees Valli Ender meenutas, et kaks aastat tagasi võttis Linda Viik oma sünnipäeval veel akordioni kätte. Seekord akordioni polnud, aga tervise kohta ütles ta: „Ju ta hea on.”

Linda Viigil oli kaheksa õde–venda, elus on neid kokku kolm: vend Kanadas ja õde Tallinnas. Saardus elades töötas Linda sovhoosis ja Ridala koolis.

„Väga hull ei ole olnud,” vastas Linda küsimusele, kuidas elu on olnud.

Vennatütar Elle Alasoo aga meenutas, kuidas Linda–pere 1949. aasta märtsiküüditamise ajal metsa pages. Kui nad sügisel koju söandasid tulla, oli kodu rüüstatud ja asjad laiali tassitud.

Küsimuse peale, kui vanaks ta täna sai, vastas Linda väga kindla häälega, et 25.

Linda Viigist vanemad läänlased on praegu 103aastane Aili Pere Koluverest ja mullu detsembris sajaseks saanud Aasa Ellerhein Haapsalust.

Tänavu saab sada täis veel kolmel läänlasel, ütles maavalitsuse perekonnatoimingute peaspetsialist Sirje Proosväli. Kaks neist elab Haapsalus, üks Ristil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments