Ekspert: alustavale ettevõttele toob edu õige nišš

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Geenitehnoloog, ettevõtja Indrek Kask. Foto: Arvo Tarmula

Geenitehnoloog, ettevõtja Indrek Kask. Foto: Arvo Tarmula
Geenitehnoloog, ettevõtja Indrek Kask. Foto: Arvo Tarmula

Geenitehnoloog ja ettevõtja Indrek Kask rääkis Haapsalu innovatsioonikeskuses esinedes, et äriidee sünniks ja seejärel ettevõtte loomiseks on tähtis kontaktide võrgustik.

“Parimad äriideed kujunevad välja arutelus potentsiaalsete klientidega,” ütles ta. “Sageli võib sul küll olla väga vinge mõte, kuid seda ollakse nõus ostma üksnes siis, kui muudad mõnda kliendile olulist pisiasja, millele ise ei pruugi tullagi.”

“Toode ei saa kunagi valmis, kuid seda tuleb hakata müüma juba esimesel võimalusel. Põhiline on, et klient oleks võimalikult kiiresti olemas,” lisas ta.

Ettevõtte loomisel soovitas mees mõelda kohe võimalikult globaalselt. “Väiksemaks saab alati minna,” ütles ta muiates. Samuti pidas ta väga oluliseks seda, et keskendutakse kindlale nišile. “Niši läbi on kergem leida edu, sest nende arv, kellega sa võistled on väiksem,” lausus Kask. Näiteks tõi ta siin oma firma Asper Biotech, mis on maailmas üks edukamaid silmahaiguste geenianalüüsides.

Eesti arengu kohta oli Kasel vastakaid arvamusi. “Pidevalt on juttu Eesti innovatiivsusest, kuid sageli tähendab see seda, et uued lahendused võetakse küll kiiresti sisse, kuid neid ei osata hästi integreerida,” selgitas ta.

“Rootsis ei võeta üldjuhul uut asja enne üle, kui sellest ka piisavalt aru saadakse, et seda edukalt igapäevategevuses kasutada,” tõi Kask näite.

Kask alustas ettevõtlusega juba ülikooliõpingute ajal ning on aidanud luua firmad Asper Biotech, Genorama, Bioatlas, DNA2ART ja LabToWellness. Ettevõtted pakuvad erinevaid geeniuuringute teenused, mis ulatuvad Genorama all toodetavast DNA testimise masinast kuni DNA2ART raames loodavate seinamaalinguteni, mis genereeritakse tellija geneetilise koodi baasil.

Kask lootis, et tema külaskäigud Haapsalu innovatsioonikeskusesse muutuvad regulaarseks.

“Kord kuus ehk, kui on võimaalik,” pakkus ta. Kask kuulub innovatsioonikeskuse nõukokku. Innovatsioonikeskus loodab saada alustavate ettevõtete kasvulavaks Haapsalus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments