Agur Kruusing: Kui ei meeldi, ei pea vaatama

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Läänemaa ühisgümnaasiumi fuajeed ehib kunstiteos, moodne valgusti, mille autor on skulptor Edith Karlson. Foto: Arvo Tarmula

Mul on seda teemat natuke raske kommenteerida, sest olen „Lennulat” näinud vaid pildil. Teos jättis igati süütu ja kena mulje. Miks on see asi nii palju vett vahule löönud?

Usun, et kui hinnast ei oleks räägitud, ei vaevuks keegi häält tõstma. Aga inimese õiglustunne on kohe riivatud, kui ta avastab, et „nii palju ja selle eest”. Mulle üldse ei meeldi, aga raha maksis väga palju!

Linlastes lööb välja praktiline arvutusoskus, mida ekslikult ka talupojatarkuseks nimetatakse. Kõik inimesed suudavad kokku panna nimekirja, mida selle rahaga ise teinud oleks.

Kuulge! Kui me vaid teaks, milline raha maailmas liigub ja milleks seda kasutatakse, ei saaks ju üldse und. Samuti peaks summa suuruse kohta pärima sellelt, kes selle välja käis.

„Meeldib, ei meeldi”–tasandil oleneb kõik silmaringist ja kogemusest. Kui kokkupuude kunstiga on väga põgus, siis on ka reklaami vaatamine televiisorist väga ohtlik ja võib tekitada frustratsiooni, kui avastada, et Red Bull ei annagi tegelikult tiibu.

Samuti võiks väljamaa linnu külastades heita pilgu ka galeriidesse. Sealt saab tavaliselt kohaliku visuaalse kultuuri kohta kiiremini ja rohkem infot, kui kaubamajadest. Äkki ei tundugi omad „purkisittujad” pärast nii kehvad olevat.

Kui aga võtta jutuks „sobib, ei sobi”, siis kõige jaburam on seisukoht, et kunst ei pea mitte kõnetama, küsimust püstitama, vaid ümbritsevaga sulanduma. Viimasena nimetatud asja nimi on „tapeet” ja seda saab tapeedi hinnaga ehituspoest. Igale maitsele ja igasuguses hinnaklassis. Kui aga kunstimaailmaga läbi ja lõhki kursis olevad inimesed on teinud just sellise valiku ja vaatajaile üldse ei meeldi, siis oleks ehk tark küsida: miks mulle üldse ei meeldi?

Hirmu tekitab tundmatus, ja parim ravi on tundma õppimine. Mul on kogu aeg olnud väike kahtlus, et konservatiivsus, hirm võõra ees ja ahnus–kadedus on meie ühiskonnas üks läbivaid jooni. Loodetavasti ma eksin.

Lõpetuseks võib veel lisada, et kõik ei ole mitte igale maitsele. Lepime sellega. Muusika puhul te ju ei kuula kõike, vaid valite. Visuaalse kultuuri puhul talitagem samuti: kui ei meeldi, ei pea vaatama.

Agur Kruusing, kunstnik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader
9 aastat tagasi

I value the blog. Fantastic.

girls shoes
10 aastat tagasi

Thanks again for the blog post.Much thanks again. Fantastic.

giay da cao cap
10 aastat tagasi

Fantastic article post.Thanks Again. Much obliged.

DMV Virginia test
10 aastat tagasi

Appreciate you sharing, great blog.Thanks Again. Want more.

comeaumentarelamassamuscolare.weebly.com/
10 aastat tagasi

I think this is a real great article. Keep writing.

fx range trader scam
10 aastat tagasi

Awesome blog.Thanks Again. Will read on…

server rack cabinet
10 aastat tagasi

I am so grateful for your blog post. Will read on…

group health insurance Orange County
10 aastat tagasi

Thanks again for the post.Thanks Again. Awesome.

trade advisor pro
10 aastat tagasi

A big thank you for your blog.Much thanks again. Will read on…

PTU Options Mastery
10 aastat tagasi

Hey, thanks for the article. Will read on…