Vandaalid rüüstasid Haapsalu vanal kalmistul kümneid haudu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Täna ennelõunal vedasid Haapsalu linnamajandusfirma töölised linna vana kalmistu kabelisse üle poolesaja raudristi, mis olid käiguteede serva kuhjatud. Linnaarengu ja muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu ütles, et arvatavasti valimistus keegi suuremaks vanarauatehinguks.

Linnamajanduse heakorraüksuse juht Heli Alp rääkis, et talle teatati kahtlastest ristihunnikutest ning ta kutsus muinsuskaitse peaspetsialisti Tõnis Padu olukorda hindama.

Padu sõnul olid kalmistutöötajad juba varem mõned aluselt lahtiroostetanud raudristid aia veerde kokku tõstnud. „Täna aga selgus, et ilmselt on hunnikud juurde tekkinud,” rääkis Padu Lääne Elule.

Laamendamist kalmistul ei täheldatud, võib öelda, et ristikrabajad olid töö korrektselt teinud. Värskeid jälgi polnud näha, seega oli riste kokku tassitud juba enne viimast lumesadu. „Aga jäi mulje, et valmistuti suurejooneliseks vanarauaaktsiooniks,” lausus Tõnis Padu.

„Töömehed veavad ristid kabelisse varjule, loodan, et osa riste õnnestub aja jooksul tema tegelikku asukohta tagasi paigaldada,” lausus Heli Alp. Kui lume sulades keegi avastab, et tema omaste haualt on rist kadunud, saab kabelis hoiul olevate ristide hulgast otsida, kas kadunud hauatähis on nende hulgas.

Haapsalu Linnamajanduse ASi töömehed vedasidki ennelõunal riste hoiule. Kokku oli neid üle poolesaja, kaalu ehk poole tonni ringis. Vanarauda kokku ostvas Kuusakoskis võiks nende eest saada umbes 70–80 eurot.

Fotod: Urmas Lauri

Haapsalu Linnamajanduse ASi töömehed vedasid ennelõunal riste hoiule:

Ristid vanal kalmistul (6)

Ristid vanal kalmistul (1)

Ristid vanal kalmistul (8)

Ristid vanal kalmistul (10)

Ristid vanal kalmistul (2)

Ristid vanal kalmistul (3)

Ristid vanal kalmistul (12)

Ristid vanal kalmistul (5)

Ristid vanal kalmistul (13)

Ristid vanal kalmistul (14)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
naine
10 aastat tagasi

ei oska me oma mälestusi hoida….huvitav vanaaegne surnuad,vanad ristid,kabel-kui kõik ära puhastada ja korda teha,võiks olla linna üks turismiobjekte.Aga,ei ,keegi pole huvitatud.

Ristid
10 aastat tagasi

Need ristid on seal kogu aeg olnud. Lihtsalt on liigutatud teise kohta.