Sotsid pooldavad kodanike volikogusse kaasamist, aga näevad ka ohtusid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Linnakodanike kaasamisest linnavolikogu alatistesse komisjonidesse ei pruugi asja saada, sest Reformierakond ei poolda seda, kuigi 15 inimest on juba oma soovi avaldanud.

Sotse volikogu juhatuses esindav Heinar Tuulberg (pildil) pooldab kodanike kaasamist, aga praegune tulemus tegi teda nõutuks. Enamik, kes endast märku andsid, soovis osaleda kultuurikomisjoni töös.

„Kuidas ette kujutada komisjoni, kus on neli volikogu liiget ja 11 võõrast?” esitas Tuulberg retoorilise küsimuse. „Head nahka sellest ei tule.”

Nii suur komisjon ei ole töövõimeline, tekib liiga palju arvamusi ja asi läheb laadaks, ütles Tuulberg. Tema meelest ei peaks kõrvalt tulnuil olema ka hääleõigust või peaks nende hääli kuidagi teisiti arvestama.

„Mis mõte siis valimistel üldse on,” leidis Tuulberg.

Tuulberg pakkus välja, et võiks jätta osa inimesi komisjonist välja või tekitadagi linnakodanike komisjon, kuigi ka sinna on 15 liiget liiga palju.

Küll aga oli Tuulberg kindel, et tagasikäiku ei tohiks asjale enam anda: „Inimestega ei saa lolli mängida.”

Tuulbergi sõnul peaks kaasama hariduskomisjoni ka noortevolikogu esindaja.

Idee kaasata volikogu töösse linnakodanikke tõstsid valimisdebati käigus üles IRL ja SDE. Volikogu kutsus läinud aasta lõpus linnakodanikke üles andma panust volikogu komisjonide töösse. Osalemissoovist sai teatada 31. detsembrini. Sooviavaldusi tuli 15, neist 9 soovis osaleda kultuuri– ja hariduskomisjonis.

Vabatahtlikud, kes soovivad osaleda Haapsalu linnavolikogu komisjonide töös:

• Triin Laasi, kultuur
• Liina Viiret, kultuur
• Kersti Lõhmus, õigus
• Aivar Kroon, rahandus, kommunaalvaldkond
• Erki Teras, kommunaal
• Ülle Lass, kultuur
• Heli Kaldas, kultuur
• Raili Friedemann, kultuur
• Piret Zahkna, rahandus, revisjon
• Kristi Erkmann, kultuur
• Heino Tamm, kommunaal, õigus
• Leini Vahtras, kultuur
• Mairi Grossfeldt, haridus
• Ainu Albert, kommunaal
• Regina Multram, haridus, kultuur

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
air jordan pas cher
10 aastat tagasi

A new Drop Container connection will be fine. This can take care of device to system transfer as well. Most people search for this kind of element inside the app-store it doesn’t matter what the particular app is perfect for.
air jordan pas cher http://www.gsingenierie.com/images/jordan/

Anu V.
10 aastat tagasi

Minust on mõõda läinud, mis selle asja mõte on? Mis siis valimiste mõte on? Seal inimesedvalivad omale esindajad juba… ja nüüd tulevad kokku mingid pooled poliitilise kuuluvusega isikud, kes on aastaid edutult kandideerinud ja kogunud keskmiselt 15 häält ja esindavad oma erakondi? • Triin Laasi – KOV 2005 Res Publica 12 häält; KOV 2009 IRL 33 h; KOV 2013 IRL 49 h • Liina Viiret, kultuur – pole kandideerinud • Kersti Lõhmus, õigus – pole kandideerinud • Aivar Kroon, rahandus, kommunaalvaldkond KOV 2013 17 h • Erki Teras, kommunaal KOV 2013 Reformierakond 38 häält • Ülle Lass, kultuur – pole… Loe rohkem »

Tuulu
10 aastat tagasi

Jah, heli see on nii. Võtan ka edaspidi õiguse omale arvamusele, sest mind ei ole vastu võetud Karilaiu demokraatiakooli poliitilise ebalojaalsuse tõttu. Viis väidet selle tõestuseks: 1. Olen endiselt volikogu komisjonide laiendamise poolt, aga mõistliku piirini ja see piir on hetkel 7 (välja arvatud õiguskomisjonis 9) kaasa arvatud. Sellest suurem arv muudab komisjonid jututubadeks. See on arvamus, millisest ma ei saa loobuda seniste kogemuste tõttu. Lisaks sellele võib kaasata eksperte üksikküsimuste arutamiseks. 2. Komisjonide koosseisud peab kinnitama volikogu oma komisjonide esimeeste ettepanekul. 3. Komisjoni liikmete hääleõiguse poolt olen algusest peale ja väita vastupidist on väitjapoolne eksimus. See ei käi ekspertide… Loe rohkem »

Heli Kaldas
10 aastat tagasi

Heinaril on õigus omale arvamusele ja see on tõesti tema arvamus. Haapsalu sotsiaaldemokraatide arvamusel peab komisjonidesse kaasatud isikutel olema hääleõigus ning me ei näe komisjonide avamises mingit ohtu. Vastavasisulised ettepanekud ja parandused tehakse hetkel eelnõu faasis olevale Haapsalu linna põhimääruse projektile.

Juku
10 aastat tagasi

Kuule Tuulu, see millest olete probleemi tekitanud pole ju midagi uut. Enamus omavalitsusi rakendab seda meetodit juba ammu ja kõik toimib edukalt, kui lugeda nende omavalitsuste komisjonide protokolle. Huvi pärast vaatasin ka sinu poolt juhitava komisjoni protokolle ja huvitav, huvitav, igakuuliselt see komisjon koos ei istugi. Kui volikogu saalis piirdub teie osalus ka ainult käe tõstmisega, siis mind maksumaksjat paneb küll imestama teie tunni hind, mis taandub heade advokaadi tasudeni välja. Volikogus tasustamine tuleb igal juhul ümber vaadata – maksta tuleb volikogus istumise ja komisjoni töös osalemise eest eraldi. Komisjoni töös osalemise tasu peaks olema ka erinev – elektroonilise osaluse… Loe rohkem »

Mart
10 aastat tagasi

Üllatav vastus Tuulu poolt, muidu täitsa mõistlik mees. Keegi vist polegi arvanud, et komisjoni pannakse 11 mittevolinikku. Kust see taotleja peaks teadma, palju neid veel tuleb. Üks või max kaks aitab küll, see teema tuleks kuidagi reguleerida. Idee iseenesest on ju hea aga täiesti toores.

Oi Tuulu, Tuulu
10 aastat tagasi

Loen su mõtteid ja mõtlen, kuidas nii pika staažiga volikogus olija ei tea mis on mis. Karilaid peaks harima kõiki uusi volikogu liikmeid ja ka neid kes on kursust kordama jäänud, kel puuduvad teadmised. Kuidas küll seesugused volikogu liikmed linna eluolu puudutavaid otsuseid vastu oskavad võtta. Karilaid korraldab demokraatia koolitusi, kas nad seal ka käivad või ignoreerivad oma juhti?

naine
10 aastat tagasi

muidugi on kultuur tähtis,samas tugevaid majandusinimesi oleks vaja.. laulupeod on muidugi tore asi kuid kellele seda kultuuri varsti vaja on – enamus vegeteerib miinimumi eest ja veel üks osa plaanib siit lahkuda

nõus intervjueeritavaga
10 aastat tagasi

volikogude komisjonidesse kaasamise ideel on mõtet tõesti, kodanikke tuleb kaasata enam kõigisse komisjonidesse, mitte ainult kultuuri. ehk siis on vähem väljarändajaid kah.

karga porri
10 aastat tagasi

läänemaa probleem on välja ränne mitte libavolinikke produtseerimine aga sellega ei tegele mitte keegi. ID kaardid on kõigil olemas selle kaudu võiks hääletamine käia nüüd ehitatakse mingit eliidi puhvrit siia vahele.