Haapsalu aasta ehitised on eramu Uus–Sadama 8 ja Läänemaa ühisgümnaasium

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Uus-Sadama 8

Parimad ehitised aastal 2013 on pereelamu Uus–Sadama 8 (ülal) ja Läänemaa ühisgümnaasiumi koolimaja Wiedemanni 15 (all), otsustas Haapsalu linnavalitsus esmaspäeval.

Uus–Sadama 8 eramu omanik on ettevõtja, muu hulgas ka Lääne Elu omanik Arne Veske.

„Minu soov oli ehitada äratuntavalt Haapsalule iseloomulik puitmaja. Arvan, et nii ka läks. Krundi soetasin mitu aastat varem. Otsisin kaua ilusat ja piisavat suurt krunti, lõpuks leidsin. Auhinna üle olen väga õnnelik. See näitab, et ka laiem üldsus on tulemusega rahul ja Haapsalu on saanud väärilise maja,” ütles Veske.

„Tegelikult tuleks kiita hoopis arhitekti, mitte mind. Arhitekt Vallo Valge, Haapsalu mees, on siia projekteerinud päris mitu ilusat maja. Selle mehe võiks vabalt esitada linna aumärgile. Mul endal ei sobi seda ehk teha, aga Anu Joostil või Tõnis Padul — miks mitte,” lisas Veske.

Elamu Uus–Sadama 8 on projekteeritud vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndisse Väikese viigi kaldale ja sobitatud olemasolevate hoonete vahele.

Hoonestamata krundile ehitatud puitelamu projekteerimisel on arvestatud vanalinna puitelamule iseloomuliku mahu, katusekalde ja välisviimistlusmaterjaliga. Krundile on rajatud sobiv piire, meeldivalt on lahendatud õueala: terrassid, haljastus, valgustus.

Pereelamute hulgas on viimasel ajal olnud hõre konkurss, ütles linnaarhitekt Anu Joost. Mullu jäigi parima eramu auhind välja andmata.

Riigi Kinnisvarale kuuluva gümnaasiumihoone kohta ütles Joost, et  Haapsalu on saanud juurde märkimisväärselt kena, väärika ja vajaliku maja.

Koolihoone renoveerimise projekti koostas RTG Projekt, arhitekt oli Katrin Tomberg.

Head tööd tegi ehitaja TREF 2. Koostöös linnaga väärivad tunnustust tellija poolne esindaja Peeter Malken, projektijuht Lauri Männiste ja objektijuht Siim Ehatamm, märkis Joost.

Haapsalu linnavalitsus korraldab aasta parima ehitise konkurssi seitsmendat korda.

Auhinna pälvib ehitis, mille puhul on kõige parema tulemuse andnud tellija, projekteerija ja ehitaja koostöö.

Konkursil osalevad kõik eelneval aastal kasutusloa saanud ehitised, mida hindab komisjon koosseisus aselinnapea Peeter Vikman, linnavolikogu kommunaalkomisjoni esimees Alo Lõps, linnavalitsuse ehitus– ja arhitektuuriosakond.

Hindamisel arvestati üldtuntud linnaehitusprintsiipide jälgimist, fassaadikujundust ja materjalivalikut, hoonesisest funktsionaalset lahendust, kinnistu heakorda, ehitise kvaliteeti jms.

Parima ehitise auhind on metalltahvel tekstiga „Parim ehitis 2013”, mille omanik võib kinnitada maja fassaadile.

Fotod: Katrin Pärnpuu

Läänemaa ühisgümnaasium

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Haapsalu tänas kultuuri- ja noorsootöötajaid | Lääne Elu
10 aastat tagasi

[…] tunnustusüritusel anti üle ka Haapsalu Aasta parima ehitise ja “Värvilise Haapsalu” […]

haha
10 aastat tagasi

 VESKE ja aus ärimees , nalja teete !? Liigkasuvõtja , sellest ta papp tulnudki, et paljud inimesed nutavad kuuldes seda nime

mnjah
10 aastat tagasi

Imelik oleks olnudki,kui Uus-Sadama 8 ei oleks hinnatud olnud,raha eest saab ju kõike! Ilus maja aga inimesi ilusamaks /sõbralikumaks kahjuks ei muuda!

Kooperatiiv Feliks.
10 aastat tagasi

Kuidas Uus- Sadama 8 interjöör välja nägi 1910 aasta paiku, võib näha raamatust “Haapsalu vanadel fotodel” lk. 117
Aga praegune uus maja on kena küll.

Mart
10 aastat tagasi

Kes on Vallo Valge, miks me temast ei tea? Miiliseid maju ta Haapsallu veel on teinud? Idee tunnustada arhitekti, kelle majad kaunistavad meie linna, on ju igati kuldaväärt! Kuidas saaks teada, millised need majad on?

Mardile
10 aastat tagasi
Reply to  Mart

Vallo Valgel on Haapsalu linnas maas palju ilusaid jälgi. Arvan, et nendest on ka LE aeg-ajalt kirjutanud. Ka isa-poeg Saareväljade kodud peaks tema projekteeritud olema ja neid on veel küllaga.

abc
10 aastat tagasi

Jah mõlemad hooned ilusad, aga tuleb ka meelde võrdluseks mingi jalkakoondise parima värava valimine kui aastas üldse saadakse 3x postidevahele, ehk jõhker konkurents:)

Heinz
10 aastat tagasi

Ühinen eelneva mõtte avaldajaga. Arne ongi edukas ärimees, kes teab mida ta elult tahab. Ei ehita õhulosse, vaid on kahe jalaga pidevalt maa peal. Üks õige Eesti mees, kes ei ärple, teeb suu lahti õiges kohas kui vaja, poliitikasse ka enam oma nina ei topi. Igati tark mees!

Uus-Sadama 8
10 aastat tagasi

– eduka ärimehe maja. Mees teab oma hinda, ei ärple oma tegutega meedias – tark mees!

Tiina
10 aastat tagasi

See maja ongi väärt tunnustamist,sest tõeliselt sujundub Haapsalu arhitektuuri, stiilne, moderne ja teeb kadedaks (heas ja edassiviivas mõttes).Tahaks ka endale sellist, aga ma vist pole nii tubli. Tuleb rohkem rabeleda tööd teha, ehk siis saan ka oma unistuste maja. Ma siiralt mõtlen nii.

?
10 aastat tagasi

Öelge veel mõni eramu, mis eelmisel aastal Haapsalusse ehitati. Vist polnudki. Mis ei vähenda antud võitjate tegemiste väärtust, aga nii üldiselt võttes ongi ju Haapsalu selline, et kui ehitatakse üks maja ja antakse selleteemalisi auhindu, siis suure tõenäosusega see üks ka võidab. Või on nii kole, et jäetakse auhind välja andmata, nagu eelmisel aastal.