Toobal: Tõelised pardid olid valimistel maavanemad

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Priit Toobal ütles täna Avaliku teenistuse seaduse muutmise arutelul peetud ettekandes, et kuna seadus keelab maavanematel volikogu liikmeks asuda, oleks mõistlik sedasama keeldu rakendada ka omavalitsusjuhiameti osas, et vältida maavanemate avaliku ressursi kasutamist enda kiitmiseks.

„Muudatus võimaldaks korrastada meie poliitilist süsteemi selles mõttes, et võtaks maavanematelt ära motivatsiooni kohalikel valimistel kandideerida,“ rääkis Toobal, „ja veelgi enam, kuna maavanemad on üldjuhul päris tublid häältepüüdjad, siis nii paneksime käe ette sellele olukorrale, kus maavanem korjab oma valimiskampaanias avalikku ressurssi kasutades hääled ja tema erakond saab selle võrra rohkem kohti ning võib pääseda võimule. Ja seda maavanema häältega, kes peaks omavalitsusi kontrollima.“

Toobal märkis, et seesugune olukord on Eestis juba kehtinud ning kehtib erasektoris edasi. „Valitsus põhjendas erisust sellega, et avalikus sektoris puudub konkurents, aga erasektoris on see olemas. See näitab veel kord, et valitsus ei tea, mis maal toimub. Maal on ju erasektori konkurents ammu kadunud – pole enam paljudes kohtades ettevõtteidki, on vaid ainsad maapoed, kes 50-kilomeetriste vahedega konkurentsi ei kujuta. Ainus konkurents, mis on jäänud, ongi avalikus sektoris kohalike omavalitsuste vahel, kus võisteldakse kas siis koolide ja bussiliini säilimise ja tegelikult iga kodaniku ehk maksumaksja pärast, kusjuures tihtipeale sõltub just maavanema seisukohtadest ja eelistustest, kuidas ühel või teisel omavalitsusel läheb.“

„Kogu reaalne otsustusprotsess on koondunud ministeeriumide pädevusse ning parimal juhul tegeleb maavalitsus ministeeriumides otsustatud ressursi vahendamise korraldamisega. Ja selle rahanatukese kulutavad nad ka tihtipeale endale parema valimistulemuse tegemiseks,“ ütles Priit Toobal.

„Tänaseks on maavanema ametikohast saanud soe koht Reformierakonna ja IRLi liikmetele, kus ei ole vastutust ja kus saab rahulikult erakonna asjadega tegeleda,“ lisas Toobal.

Oktoobrikuistel kohalikel valimistel kandideeris 15 maavanemast 12, kellest viis osutus valituks. „Kuid sellest pole lugu, sest seadus ei luba neil nagunii volikokku tööle minna. Seega on antud näited ilmselge valijatega manipuleerimine, sest erinevalt näiteks riigikogu liikmest või ministrist, kelle volikogu liikme mandaat mõneks ajaks peatatakse ning kel on võimalik volikokku naasta, pole volikokku valitud maavanemal hiljem võimalust sinna minna. Võib öelda, et ainsad tõelised pardid neil valimistel olid meie lugupeetud maavanemad.“

Riigikogu põhiseaduskomisjoni liige peab põhiprobleemiks seda, et maavanemad kulutavad enda ja oma erakonna reklaamimiseks üha enam riigi ressurssi. “Kandideerivad, kuid ette on teada, et ametisse ei asu. On näha, et mingid head tavad ja kokkulepped siin ei aita – seega tuleb asja seadusega piirata,“ rääkis Toobal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tegelt
10 aastat tagasi

toobalil äigus. Maavanema ametinimi tuleks kaotada, asemele Siseministeeriumi regionaalhalduse osakonna vanemametnik.Suht sisutõhi ametnik. Maavanema peab valima rahvas, siis väärib sellist tiitlit.

Toobalile
10 aastat tagasi

Toobal eksib. Meil ei ole mitte mingisuguseid maavanemaid. Meil on selle kohapeal maavanaemad kes laulavad oodi võimule mitte ei esinda rahva huve riigi tasandil. Kui nad seda ei tee siis on oht et võim saadab nad muidu soome kraavi kaevama.

juhuslik lugeja
10 aastat tagasi

kuna keskerakonnal ühtegi maavanema kohta ei ole, siis on häda käes

maire
10 aastat tagasi

Ei saagi olla,sest need on poliitilised kohad ja refi käes !
Meie eelmine maavanem oli asja eest ja koristati ruttu riigikokku.
Palju olete kuulnud midagi Lääne maavanemast ? Mina isegi ei TEA ,
kes ta on !