Kerli Nilp: Haapsallased valisid rahulolu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu linnakodanik on oma valikuis ülikonservatiivne, leiab Kerli Nilp. Aastast aastasse valitakse volikokku inimesi, kes on seal olnud väga kaua aega. Ka uues volikogus on vaid kolm uut liiget.

20. oktoobril näitas 5093 Haapsalu elanikku oma tahet ja valis maakonnakeskusele uue volikogu. 3776 inimest seda kahjuks ei teinud.

„Uus volikogu” on muidugi mõneti eksitav väljend — 21–liikmelisse kogusse valiti vaid kolm uut volinikku. Uute tulijatena asuvad volikogus linna heaks tööle esmakandideerija Merle Mäesalu (IRL, 390 häält), 2002. aastast alates kandideerinud Heikki Sool (KE, 36 häält) ja varem Noarootsi vallavanemana tuntud Ülo Kalm (RE, 57 häält).

Põnev on Haapsalu volikogu koosseisude muutumist võrrelda riigikogu omadega. Oleme harjunud mõttega, et riigikogusse saada on väga keeruline, ja meile on sellest loodud pilt, et riigikogu koosseis ei ole kuigi varmas vahetuma. Riigikogu viimastel valimistel valiti Toompeale 45 uut saadikut. 2003. aastal valitud saadikutega võrreldes on vahetunud 67% saadikuid.

Haapsalus on aga need näitajad palju konservatiivsemad. Uusi liikmeid on uues volikogus alla 20%. 2005. aasta volikogu koosseisuga võrreldes on uusi inimesi vaid alla poole (43%).

Iseenesest ei ole selles ju midagi halba, kui volikogus võtavad kohad sisse inimesed, kes on seal ka varem istunud. Nii algab ettevõtjal Kalju Aigrol Haapsalu linna volikogus 6. periood, mis tähendab, et Haapsalu kodanike huvide eest on ta volikogus seisnud juba viimased 17 aastat.

Valdo Maisalu volinikustaatus algas juba 20 aastat tagasi. Natalia Koropetsil on seljataga 14 aasta pikkune volikogukogemus. Sulev Saareväli, Raimond Lunev ja Lauri Luik on Haapsalu elanikelt mandaadi saanud viimased 11 aastat.

Kindlasti tasuvad märkimist ka Heinar Tuuberg (esimest korda volikogus 1999. aastast) ja Mati Seppi (esimest korda volikogus 1996). Seda pilti vaadates ei tohiks uuel volikogul kogemustest igatahes puudu tulla.

Mündil on aga ka teine külg. Selleks et Haapsalu ikka areneks ja elu edeneks, peab aasta(kümne)te pikkuse kogemuse kõrval piisama ka värskeid ideid ning tahet neid ellu viia. Volikogu uut koosseisu vaadates tundub, et just selle koha peal on tasakaal pisut paigast ära.

See ei ole etteheide valimas käinud inimestele, küll aga väike kivi nende 3776 inimese kapsaaeda, kes otsustasid oma valiku tegemata jätta. Tegemist on ju meie enda kodukohaga ja selline ükskõiksus teeb pisut kurvaks.

Nende haapsallaste arvamus, kes usuvad, et muudatusi ei ole vaja, jäi seekord linnas peale — iga kolmas elanik andis oma hääle juba ametisolevale volinikule. Iga teine linnaelanik ei läinud valima.

Sellega võib selgitada ka IRLi mõningast ebaedu Haapsalus. Usume ja ütlesime ka selgelt välja, et Haapsalu vajab uut hingamist ning kiiremat arengut. Nähtavasti olime veel liialt ambitsioonikad.

Millise suuna peaks linn neid arve vaadates järgmiseks neljaks aastaks võtma? Loodan siiralt, et värske volikogu ei lase ennast rahva rahulolust ja/või ükskõiksusest uinutada ning linna areng ei jää seisma, sest liigsest rahulolust seisakuni on vaid üks väike samm.

Haapsalus on veel väga palju teha, et muutuda edukaks väikelinnaks. Soovin uuele volikogule jõudu ja pealehakkamist meie kodulinna elu korraldamisel!


Kerli Nilp,
IRLi Läänemaa piirkonna esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
u
10 aastat tagasi

Tädi on asjast õigesti aru saanud. Vähemalt sellest, et enamus haapsallasi tahab tõepoolest rahus elada, mitte kolletavat ajakirjandust kõmulugudega toita.
Mida IRL suudab, oleme juba näinud ja rohkem ei taha. Poisid ja perenaised ning arutu tõmblemine on juba kolmandat valimist nende tipp.
“Leadership is male”, tõdeb üks mu lemmikautoreid. Nõustun täiesti hr Vikmaniga: linnapea peaks olema mees. Hea, kui kogenud mees, kes on võimeline ka oma vigu tunnistama ja neist õppima — nagu praegune linnapea. Mis teha, kui IRL-il käesoleval ajal sellist pakkuda pole. Ehk pikapeale tõuseb? Kui see erakond enne seda päris maha ei käi…

e
10 aastat tagasi
Reply to  u

No IRL paneb oma linnapea kandidaadiks äiteks hr. Moori, vaatame,kas on midagi nende aastatega õppinud ka,mis volikogus istunud on 🙂 Valimistel oli tal häälte arv igatahes parem,kui mõnel,kes neli aasta aselinnapea tooli soojendanud on.

ja ja
10 aastat tagasi

me võime ju KREDEXI abil oma küttekulud alla saada,samas ega siis need rahaahned firmad,kes meile kütust müüvad,ei taha ,et nende kasum väheneks.Tõstavad hinda ja maksame jälle nii et vähe pole.Ja see oleks nüüd koht,kuhu riik võiks sekkuda ja natuke nende suurfirmade hinnapoliitikat mõjutada.

abc
10 aastat tagasi
Reply to  ja ja

Supreme leader lubas vist 2009 oma vürstiriigis sooja hinda kolmandiku võrra langetada. Kuigi väidetavalt ei saa KOV sooja hinda milligrammigi liigutada, siis vaevalt see tõelisi talente kõigutab. Seega võiks kohalik juugend isakese ideid ka mujal rakendada. Progressiivsem osa rahvast on mandaadi ju andnud.

matemaatik
10 aastat tagasi
Reply to  ja ja

KREDEX on riigifirma, Haapsalu Soojus on eraettevõte ja nemad vast teineteist mõjutada ei saa. Soojusettevõte tõstab kindlasti oma hinda siis kui maailmaturul kütuse hinnad tõusevad. KREDEX toetab neid meetmeid, mis vähendaksid sinu poolt tarbitavaid soojakoguseid. Lihtne matemaatiline näide. Kui sa täna tarbid x kogus sooja ja maksad selle eest y eurot, siis maja soojustamisega saades 20% kokkuhoiu, on sinu kodukulud 0,8y eurot. Kui aga soojahind tõuseb 20%, siis mittesoojustamise puhul maksad 1,2y eurot ning soojustatud maja puhul 0,96y eurot. Nii lihtne see aritmeetika ongi.

mnjah
10 aastat tagasi
Reply to  matemaatik

miks sa siia juurde ei arvesta laenu koos intressiga, mida peab tagasi maksma hakkama, kui soojustad kortermaja. Seega kui ei soojusta maksad rohkem kütte eest ja kui soojustad, siis maksad sama palju rohkem laenu eest. Baasteadmisena võta ka see arvesse, et kõik hinnatasemed tõusevad, ainult inimeste sissetulek ei tõuse ehk matemaatiliselt summa summarum ei ole suurt võitu tegelikkuses, vaid on mõne erakonna poliitilised võidud:)

kodanik
10 aastat tagasi

Nilbi jutus on üsna suur iva sees. See, et aastast aastasse valitakse volikokku aina samu nägusid, on väga halb. Inimesed on ju iseenesest toredad ja tublid aga mida aeg edasi, seda suurem mugavus volikogus valitseb. Sisuliselt volikogu ei tööta vaid täidab truualamlikult kahe mehe käske. Seda, et mõni volikogu liige avalikult sõna võtaks, pole ammu nähtud. Kurvastuseks on ka opositsioon nõrk ja uimane. Hädasti oleks volikokku vaja uut ja nooremat verd aga nüüd muidugi on hilja sellest rääkida.

...
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Volikogu peaks koosnema eelkõige mõtlevatest inimestest, mitte istuvatest käetõstjatest marionettnukkudest.

noh,
10 aastat tagasi
Reply to  ...

Merle Määsalu nüüd volikogus, ei tema vaiki, tema pole marionett

nonoh
10 aastat tagasi
Reply to  noh,

siis on õnn meie
õue peal

kuule partsi fänn
10 aastat tagasi

kas tahad rääkida ka kommunaalkuludest, soojast, veest???:) IRLil võiks vähemalt häbi olla!

Jaa Jah
10 aastat tagasi

Ei ole ma kellegi fänn. Tee endale ka midagi selgeks, mis on mis. Elad erinevalt paljudest luksuses ja tahad, et riik maksaks veel sinu sooja vee ka kinni.

Kuulaja
10 aastat tagasi

Kui sa hästi mäletad siis ole aus üdini. Enne riigikogu valimisi, ühes valimisstuudios küsiti IRL-i kandidaadilt otsekoheselt, mida tähendab valimislubadus – kodukulud alla ja ta vastas sõnaselgelt, et see ei tähenda mitte mingeid rahalisi otsetoetusi, vaid riigipoolset abi eluaseme paremustamiseks. Neid toetusi lubati eelkõige läbi KREDEX-i läbi mitmete erinevate meetmete. Olen teinud ka mõne taotluse ja need on ka rahuldatud. Nende meetmete tulemusena on maja soojakulud vähenenud ca 20%. Oluline konkreetne fakt sellest, et kodukulud läksid alla. Ma ei saa aru seesugustest vingujatest, kes esiteks ei kuula millest räägitakse ja teiseks ei kasuta neid võimalusi ära mida täna välja pakutakse.… Loe rohkem »

Läänlane
10 aastat tagasi

Noodale ei tasuks küll mingit turgu anda. See puhtalt minu arvamus. Pidas ju kunagi kõva punkrit seal sadama tänaval.

mõningane ebaedu
10 aastat tagasi

kas tõesti loodab valitsuspartei, kes lubab “kodukulud alla”, “tasuta haridust”, “19 eur lastetoetust”, narvataguse ja setumaa ära kinkimist, põllumajanduse hävitamist,”õnn pole rahas” kampaaniat, monopolide võimutsemist, et rahvas on loll ja edaspidi nende muinasjutte toetab

Jaa Jah
10 aastat tagasi

Mida sa ilgud siin kodukuludega. Mina elan ühistus ja me oleme saanud kodukulud alla tänu KREDEX-ile. Kui sa oled laisk, siis süüdista vaid ennast, aga ära hakka teisi maha tegema. Sulle antakse võimalus, siis kasuta see ära. Tasuta asju täna olemas ei ole ning igal teenusel on oma hind.

Hapsal
10 aastat tagasi

Haapsalu sai, mida soovis – Haapsalus on ilus surra linn.

Üks
10 aastat tagasi

Kohe kohe hakkab Haapsalus väga ilus elu!

mnjah
10 aastat tagasi

Eks kui pink on lühike, siis tuleb valijaid süüdistada. No ei olnud kedagi valida ning IRL midagi uut välja ei pakkunud. Samas tuleks teha hoopis omad järeldused, et miks valijad valimas ei käinud, sest usalduskrediit on ammendunud, a’ la kodukulud alla:) Eelkõige tugev enesekriitika ja seejärel rohkem rõhku mõistlike ja tarkade erakonnaliikmete saamisele, et valija tahaks tulevikus neid valida.

just, just...
10 aastat tagasi
Reply to  mnjah

mina olen Sinuga nõus, mnjah. Ja võin süüdi olla ka, et Sukles endiselt linnapea. No ei ole nõus enne vanasse kaevu sülitama, kui uue kaevu poolt mind rahuldav garantii antakse, et uus kaev ikka kindel ja korralikult vett tootev saab. 🙂

mnjahile
10 aastat tagasi
Reply to  mnjah

Ära aja jama! Pink oli küllaltki pikk. Mina olin selle valimisprogrammi vastu, kes lubas turu anda Linnamajanduse kätte. Aga too KE sai korraliku tulemuse. See on läbikäidud etapp, millest oleks tulnud õppida. Täna tegutseb turul hr. Noot ja müts maha selle mehe ees. Tean kui palju talle linn on kaikaid kodarasee loopinud, et tema tegutsemise aktiivsust piirata. Vikman ei saanud kaks kuud turu väravate jooniseid tehtud ning neid valmistatud. Lõpuks pidi Noot need väravad ise tegema. Häbi sellise suhtumise pärast. Suurte vihmade aegu turu parkla upub ja milles asi? Vikman oskas sadevete äravoolu kaevu panna keset platsi kõige kõrgemale kohale.… Loe rohkem »

Noot
10 aastat tagasi
Reply to  mnjahile

on natuke katki. Seda teab terve linn. Sa võid võtta mütsi maha ja selle äragi süüa, aga Noot on ikka katki.

...
10 aastat tagasi
Reply to  Noot

Oled vast ise katki. Mina näen, et Noot tahab teha ja ka teeb, aga sinul on ainult üks mitte kuhugi viiv mulin.