Läänemaa 4. klasside lapsed võistlesid ettelugemises

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kõik võistulugemisel osalenud lapsed said tänukirja. Foto: Kristi Alaküla
Kõik võistulugemisel osalenud lapsed said tänukirja. Foto: Kristi Alaküla

Möödunud reedel kuulasime lasteraamatukogus Läänemaa neljanda klassi lapsi, kes lugesid loomamuinasjutte.

Laps seisab su ees. Siis hakkab lugema. Püüad temaga kaasa mõelda. Mõtledki. Oled koos, selles hetkes. Tulid ju kuulama, hindama lausa. Aga mis vahet vanusel on, ikka oled laps, kellegi jaoks, tee mis tahes nägu pähe, sest muinasjutt on ju tark jutt ja midagi on temas ju veel, midagi, mis seob ühe niidistikuga kokku loomad ja linnud ja maaaluse ja –pealse ning inimesed sealjuures; jah, inimestele nad ju ongi – muinasjutud. Pole see miski lora ajamine. Mis kõik mõtted on sinna kokku kogutud.

Kuidas ta jõuab siis sinuni, see tarkus? Kes ilmekamalt, kes armsasti, kes väga loomulikult avab oma jutuväe ja laseb sealt lendu selle miski, mis jõuab sama loomulikult ka sinuni. Kes võib-olla natuke veidi monotoonselt, kes tsipa arglikult, aga kõigi ees ja kõigi eest on sul ometigi hea meel, sest laste suust kõlab emakeel ja tark jutt ja küpsed mõtted ja veidi kelmikust ja sära ja värvi ja sügavust loovad sus ise juba hea tunde ja tänumeele.

Kes siis kõik seal olid, peale härgade, mesilaste, konnade ja muude elukate? Kristjan Lebedev ja Maria Seppi Uuemõisa lasteaiast-algkoolist, Maria oli ka üks kolmest äramärgitud laureaadist. Birgitta Vare ja Kirke Treiberk Haapsalu linna algkoolist, kusjuures Birgitta oligi kuulajate meelest oma loomuliku ja mõjuva esituse ja ka oleku tõttu see kõikse parem, kes läheb nüüd edasi juba Läänemaad esindama. Siis veel Andri Lobjakas Lihula gümnaasiumist, tema oli oma mahlaka ning värvirikka esitusega samuti üks kolmest laureaadist. Kätriin Vichterpal Ridala põhikoolist ja Kaarel Aavekukk Kullamaa keskkoolist ning Karl Raudsepp Risti põhikoolist – sääl oli tütarlapselikku malbust ja väikest esinemisnärvi, mis ikka käib ju esinemistega kaasas; armast lihtsat ja kodust ettelugemist, kus nina on ikka õhinaga raamatus kinni ning juba veidi mehelikku kõlatooni omavat häält, mis lisab loole aga sügavust ja avarust.

Aitäh teile! Lugege aga ikka edasi, kas või lehekülg päevas.

Maakondliku 4. klasside ettelugemise võistulugemise muljeid jagas
Mati Puhm

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments