Vikan tähistab sünnipäeva sõiduga Vormsi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Runbjarn. Foto: puulaevaselts Vikan
Runbjarn. Foto: puulaevaselts Vikan

Puulaevaselts Vikan toob laupäeval kokku kõik oma suuremad alused, et seltsi 10. aastapäeva puhul teha ühine väljasõit Vormsile.

Sünnipäevasõidul Vormsil osalevad praegu peamiselt Tallinnas Admiraliteedi basseinis seisev kaljas Hoppet, Haapsalust stardivad jahta Runbjarn ja seltsi esimene alus jaala Vikan.

„Mõtlesime, et võtame Gättori [Vormsi kaluripaat – toim] ka, aga läheb vist paljuks,” ütles puulaevaseltsi eestvedaja Alar Schönberg.

Puulaevaseltsi oma alustele tuleb toeks kahemastiline puulaev Elisabeth.

Kella 14.45 paiku võib näha harvaesinevat pilti, kus neli purjelaeva saavad Haapsalu lahel kokku ja võtavad suuna Vormsi poole. Schönbergi sõnul peaks seda ka kaldalt näha olema, näiteks holmidelt, Rohukülast ja Vormsist.

Vormsis meenutatakse torti süües ja pilte vaadates puulaevaseltsi kümmet tegevusaastat.
Alar Schönbergi sõnul asutati puulaevaselts küll 2003. aasta juulis, kuid tänavu olid juulis alused sõidus, mistõttu sünnipäeva tähistamine lükati septembrisse.

Seltsi loomise mõte hakkas idanema 2003. aastal, kui vast valminud jaalaga Vikan sõideti Stockholmi kuningale kirja viima. Selle reisiseltskonna tuumikuga loodi rannarootsi muuseumi abistamiseks ja jaala haldamiseks mittetulundusühing.

Nii käidigi seltsi seltskonnaga alust kevadel vette laskmas ja sügisel välja tõmbamas, tõrvamas ja muid talgutöid tegemas.

Kümne aasta jooksul on aluseid juurde ehitatud, korraldatud seminare, käidud messidel jms.

Igal aastal on olnud üks-kaks suuremat ja tähtsamat sõitu. Puulaevaselts on oma alustega seilanud Soome saarestikus, käinud Riias, Gotlandil ja Sigtuna all, sõitnud läbi Göta ja Valge mere kanali ning sel aastal käidi Šotimaal.

Alar Schönbergi sõnul oli seltsi üks uhkemaid sõite laulupeotule toomine 2009. aastal. „See oli kindlasti kõige tähtsam ülesanne, mis meil olnud on. Sellest tehti suured saated ja sajad inimesed jälgisid meie teekonda,” ütles Schönberg.

Praegu on puulaevaseltsil 35 liiget.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments