Taebla poliitikul lasub vereproovi võltsimise kahtlus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Taebla vallavolikogu liiget Mati Ristmägit süüdistatakse selles, et ta võltsis ekspertiisi saadetud vereproovi dokumente, varjamaks alkoholijoobes autojuhtimist kolm aastat tagasi. Foto: Arvo Tarmula
Taebla vallavolikogu liiget Mati Ristmägit süüdistatakse selles, et ta võltsis ekspertiisi saadetud vereproovi dokumente, varjamaks alkoholijoobes autojuhtimist kolm aastat tagasi. Foto: Arvo Tarmula

Vereproovi võltsimises süüdistatud Taebla vallavolikogu keskerakondlasest liige Mati Ristmägi süüd ei tunnista, kuid loobus kohalikel valimistel kandideerimast.

„Sada protsenti süütu. Kõik süüdistused on udu ja tühi tuul,” kinnitas Ristmägi Lääne Elule eile hommikul.

Vahetult enne seda oli Ristmägi teatanud Keskerakonna Läänemaa piirkonna juhile Jaanus Karilaiule, et ei kandideeri Keskerakonna Lääne–Nigula nimekirjas volikokku, et mitte heita erakonnale varju.

Ristmägit süüdistatakse selles, et ta võltsis ekspertiisi saadetud vereproovi dokumente, varjamaks alkoholijoobes autojuhtimist kolm aastat tagasi.

Tallinna ringkonnakohtu otsuses on kirjas, et 2010. aasta septembris pidasid politseinikud Ristmägi Haapsalus sõiduauto juhtimiselt kinni ja tuvastasid tal 0,96promillise joobe.

Kehtiva korra järgi tuli näit politseijaoskonnas üle mõõta tõendatava alkomeetriga. Sellest Ristmägi keeldus.

Enda sõnul oli Ristmägi joonud klaasi õlut, kuid politsei pidas ta kinni tänaval, mitte roolis, ja purjus ta ei olnud.

„Minusugune jäme mees klaasi õlle järel ei tuigu,” sõnas Ristmägi.

Haapsalu haiglas võeti Ristmägilt vereproov, kust aga alkoholi ei leitud.

Ristmägi sõnul ei saanudki veri nii kerget joovet näidata, sest see lahtus kohe.

Prokuratuuri süüdistuse järgi aga vahetas Ristmägi vereproovi teadmata ajal ja kohas võetud uue proovi vastu ning kirjutas sellele oma nime, kuupäeva ja kellaaja.

Piirkonnakohtu otsuse järgi jäi Ristmägi süüdi dokumendi võltsimises. Otsusega ta nõus ei olnud ja kaebas selle edasi ringkonnakohtusse, kes jättis otsuse muutmata, karistuseks pool aastat kohaldamata vangistust 18kuulise katseajaga.

Eile hommikul ütles Ristmägi advokaat Indrek Naur, et Ristmägi soovib esitada kassatsioonkaebuse riigikohtule.

Naur ütles, et kohtuotsusest ei selgu, kuidas oli Ristmägil võimalik vahetada oma verega katsut ja asendada see teisega, kui see pandi politsei silme all turvakotti ja suleti.

„Samas turvakotis viidi vereproov ekspertiisiasutusse. Politsei on uurimiseksperimendi käigus tuvastanud, et turvakotti ei ole võimalik avada ilma seda lõhkumata, kuid ekspertiisiasutusse jõudis terve turvakott,” sõnas Naur.

Kohalikust poliitikast on Lääne–Nigulas kandideerida kavatsenud Ristmägi siiski otsustanud olude selginemiseni tagasi tõmbuda.

„Kuni õigeksmõistvat otsust ei ole, ma valimistel ei osale,” kinnitas ta.

Taebla vallavolikogust Ristmägi tagasi ei astu.

„Ma ei näe põhjust, kuni ei ole süüdimõistvat otsust,” sõnas ta.

Ristmägi sõnul on kolme aasta taguse juhtumi meediasse paiskamine seotud valimisvõitlusega. „Eks konkurendid kaevanud välja. See on poriga loopimine,” ütles Ristmägi.

Keskerakonna Läänemaa piirkonna juht Jaanus Karilaid ütles, et erakonna Lääne–Nigula piirkonnale oli Ristmägi otsus poliitikast tagasi tõmbuda ainuõige.

„Meile oleks olnud löök, kui ta oleks soovinud jätkata,” sõnas Karilaid.

Esinumber Ristmägi ei olnud, küll aga üks vedajaid ja organisaatoreid, sõnas Karilaid.

Esinumbrid, kes võtavad üle ka Ristmägi kohustused, on Karilaiu sõnul „Taebla valla raudvara” ehk praegune Taebla vallavolikogu esimees Jaanus Mägi ja endine Nõva vallavolikogu esimees Kalle Saar.

Keskerakonna Lääne–Nigula nimekirjas on paarkümmend inimest, Karilaiu hinnangul on nimekiri tugev.

Kui Ristmägi osutub süütuks, jääb ta erakonna liikmeks, kui mitte, tuleb ta välja arvata, sõnas Karilaid.

Taebla vallavolikogu liige Ristmägi on seadusega pahuksis olnud varemgi. 2006. aasta suvel lõppesid tema volitused enne tähtaega, sest ta sai kriminaalkaristuse.

Ringkonnaprokurör Indrek Kalda süüdistas Ristmägit võõra maa ja käsiraha 150 000 krooni omastamises. Toona oli Ristmägi karistusega päri.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uraan
10 aastat tagasi

Kas Matil ei olnud seotud veel mitte uraaniga (1. aprilli leht, kirjutas sellest inspireerituna jutu uriini ärimehest) seotud juhtub seljataga. Seda ega interneti eelselt ajastul (millalgi 90ndate alguses) sest internetist ei leidnud praegu sellest midagi.

Aga
10 aastat tagasi

…miks ta oleks pidanud vereproovi või muid dokumente võltsima ?? Järjekordne valimiseelne iga hinna eest ärapanemine. Sest kuuldavasti on ta veregrupp Viru Valge….

Seakõrv
10 aastat tagasi

Vauhh, vot see on küll alles uudis, et üks mees sai kinga kuudist.

varaait
10 aastat tagasi

Tore nali küll uraanikaupmees poliitikuks hakanud. Ajab jalad laiali ja karjub juuatäis peaga ainult. Täpselt sama moodi nagu naabri peni keti otsas räuskab. Vahe on vaid selles et naabri peni teeb seda kaine peaga.

noojahh...
10 aastat tagasi

keskerakonn… 🙂 aga huvitav süüdistus tegelikult: vahetas teadmata ajal ja kohas…. täielik tsirkus ikka 😀

ehee
10 aastat tagasi

kriminaalid vallavalitsuses!:D
erinevus rikastab!;)
palju toredaid inimesi!:)

kohalik
10 aastat tagasi

Pätid ainult erakondades ongi.