Kõige rohkem on valimisliite Vormsis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

* Valimisliitude registreerimine lõppes neljapäeval. Kandidaate saab registreerimiseks esitada teisipäeva, 10. septembrini

Kui eelmistel valimistel osales Läänemaal 12 valimisliitu, siis sel korral on neid 14. Enim on liite Vormsis – neli.

2009 oli Vormsis üks valimisliit, volikogu esimehe Ivo Sarapuu juhitud Ka Talvel Vormsil. Sama liit osaleb ka nüüd, liidu moodustajate seas on Arvo Allik, Urmas Pau, Andres Koch, Ove Koska.

Liitude asutajad ei pruugi kõik oma liidus kandideerida, selgitas Vormsi vallasekretär Eidi Leht. Kes kus kandideerib, selgub 10. septembri õhtuks, mil tuleb valimiskomisjonile esitada kandidaatide nimed. IRLi Läänemaa piirkonna arendusjuht Urmas Pau ei välistanud, et läheb välja IRLi nimekirjas.

Vallavanem Meeme Veisson ja Toomas Puurmann on teinud liidu Iseotsustava Vormsi Eest.

Valimisliidu Vormsi moodustasid Elle Puurmann, Esta Paulus ja varem IRLi nimekirjas kandideerinud Anu Streng.

Parteitu Streng on ka praegu volikogus. Ta leiab, et erakonnapoliitika pigem segab koostööd, ja ta valis valimisliidu. Võimul oleva liiduga Ka Talvel Vormsil ta ühineda ei saa, sest neil on eri seisukohad Vormsi elu korraldamisel.

“Võimul valimisliit juhib valda nagu äriühingut,” kritiseeris Streng. “Kohalike huvid ja vajadused on tagaplaanil.”

Valimisliidu Rälby 40 moodustajad on Teet Jõerüüt ja Ene Sarapuu. Jõerüüda sõnul esindab liit Rälby küla elanikke.

“Meid huvitab, et meie esindaja kaitseks meie huve ja jagaks infot volikogus toimuva kohta,” ütles Jõerüüt.

“Kindlasti tuleb ka erakonna nimekirju,” ütles Vormsi vallasekretär Eidi Leht. “Oleks ainulaadne, kui ei tuleks.”

Lihulas jagunesid neli erakonda kahte liitu

Lihulas on valimisliite kaks. Kesk- ja Reformierakond tegid liidu Lihula Areng. IRLi ja EKRE liidu nimi on Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik.

Lihula Arengu moodustasid volikogu juht Tiina Lobja (R) ja perearst Külli Raudsik (KE).

Liitu kuuluvad ka Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber ja Kullamaa valla pearaamatupidaja Aare Lauren.

Lobja sõnul minnakse liiduna välja, sest neli aastat Lihulas võimul olnud Reformierakonda seob Keskerakonnaga koalitsioonilepe. Pealegi on jätnud pikk võimulolek Reformierakonnale negatiivse jälje.

Jaan Laats IRList ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Lihula juht Endel Kadakas on loonud liidu Lihula Konservatiivne Vaba Kodanik. Liitu kuulub EKRE Läänemaa piirkonna asejuht Rein Merila, aga ka erakonnatuid vabakodanikke, sõnas Laats.

Ühendvallas ja Ridalas on vaid üks valimisliit

Lääne-Nigula vallas moodustasid Taebla vallavanem Ülle Erman, Oru volikogu esimees Andres Kampmann ja Risti mees Guido Ulejev valimisliidu Tasakaal. Liit ühendab neli aastat tagasi osalenud Oru Tasakaalu ja Taebla Tasakaalu.

“Et mõlemas vallas oli ühe nimega liit olnud, otsustasime, et teeme ühendvallas ühendnimekirja,” ütles Kampmann.

Ridalas on IRLi kuuluva vallavanema Toomas Schmidti valimisliit Ühtne Ridala. See valimisliit on praegu Läänemaal ainuke, kes on registreerinud ka nimekirja.

Hanilas üks liit vähem, Noarootsis rohkem

2009 oli Hanilas kolm valimisliitu, nüüd kaks: Koduvald ja Hanila Kogukond.

Vallavanem Arno Peksari Koduvald sai neli aastat tagasi 8 mandaati 11st. Nüüd on Koduvalla asutajate hulgas Vatla ja Virtsu koolijuhid Helju Viikmann ja Airi Aavik, K.METi juht Mardo Leiumaa jt.

Hanila Kogukonna nime all lähevad välja volikogu liikmed Meelis Malk ja Kalle Vainula. 2009 kandideeris Malk Loodetuules, Vainula Südameasjas.

Noarootsis oli 2009 üks valimisliit, seekord on kaks. Liidu Meie Ühine Noarootsi moodustasid Silver Schönberg ja Margus Laidmets. Liidu Koduvald Noarootsi asutajad on volikogu praegune juht Endel Pelapson ja Mart Vahtel.

Martnas ja Kullamaal muutuseta

Martnas joondub ainuke valimisliit vallavanema, Kullamaal volikogu esimehe taha.

Tiiu Aaviku valimisliit Koostöö osales valimistel ka 2009 ja sai 7 mandaati 9st.

Kullamaal on valimisliit Kodukandi Kullamaa Valimisliit. Selle moodustasid volikogu esimees Einar Pärnpuu ja Rita Saviir. Nad kandideerisid nelja aasta eest valimisliidus Kodukant Kullamaa ja nende nimekiri sai 7 kohta 11st.

Ühtki valimisliitu ei ole Haapsalus ega Nõval – nagu ka neli aastat tagasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Lihula
10 aastat tagasi

on Lobja juhtimisel ikka hullumoodi “arenenud”- lausa taandareng võiks öelda. Hiljuti läbi sõites jäi mulje, et 80-ndad kestavad seal edasi- mitte mingit arengut pole näha.