Läänemaa jalgpalliklubide ja FC Flora koostöö on tekitanud uusi klubisid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti jalgpallillidu ajakirja Jalka augustinumbris on põhjalik usutlus Eesti jalgpalli liidu ja Tallinna FC Flora presidendi Aivar Pohlakuga. Teemaks on FC Flora ja selle tütarklubide koostöö. Usutluses toob Pohlak näiteid ka Läänemaa klubidest. Märgitakse ära Taebla, Haapsalu, Lihula ja Virtsu klubide koostöö.

“See, et klubid edasi arenevad ja oma näo leiavad, on loogiline ja asjade loomulik areng. Kõik see koostöö on olnud väga tähtis,” leiab Aivar Pohlak.

Praegu mängib edukalt Eesti meistrivõistluste III liigas Läänemaa jalgpalliklubi. Klubi koosneb mängijatest, kes mänginud noorteklassis Haapsalu FC Floras treener Aavo Tomingase käe all. Just siis kuulusid Haapsalu poisid Tallinna FC Flora Haapsalu võistkonda ja võistkond oli FC Flora koostööpartner. Praeguseks välja kasvanud Läänemaa jalgpalliklubi aga otsene järglane sellele ei ole.

“Meie klubi tekkis ikkagi tühjale kohale,” ütleb Läänemaa JK juht Tiit Koel. “FC Flora ja Haapsalu koostöö lagunes. Poisid – nii väikesed kui ka suured – on tänaseks täielikult Läänemaa JK liikmed ja me oleme iseseisev klubi.”

Üks vähestest maakohtade klubidest, millega 1996. aastal FC Floraga koostööleping sõlmiti, oli Taebla SK. Taebla mängib aga sama nime all edasi ka Eesti meistrivõistluste IV liigat, sama nime all osaletakse noorteturniiridel. Huvitav on fakt, et klubi üks eestvedajaist on noorena FC Flora koostöö partnerklubis treeninud Karol Tsarnetski.

“Olemegi inertsist edasi jäänud,” ütleb Taebla SK juht Enn Kerge. “Ajame oma asja, ega meid enam miski ei seo, kuid koostööst Floraga sai kõik alguse. Mina ja Karol püüame asja edasi ajada.”

Huvitav on olukord Lõuna-Läänemaal. Lõuna-Läänemaa JK, millega FC Flora samuti 1996. aastal koostöö sõlmis, on oma töös rõhunud üldiselt noorte treenimisele. Sellest on aga välja kasvanud lisaks veel kolm klubi, mida veavad klubis lapsena treeninud poisid.

Eesti meistrivõistluste III liigas mängivad Lihula jalgpalliklubi juhendab Argo Mõtt, kes on täiskasvanuna osalenud Lõuna-Läänemaa JK treeningutel.

Virtsu JK ja Vatla JK võistkondi veavad aga poisikesepõlves just Lõuna-Läänemaa JK treeningutel käinud Peeter Idvani ja Priit Tein. Nemad on panustanud oma kodukoha klubide loomisele ja elushoidmisele. Mõlemad klubid osalevad Eesti rahvaliigas. “Nii väikeses piirkonnas neli elus klubi. See on meeldiv ja tähtis,” tunnustab Aivar Pohlak.

Koostöö ei ole tegelikult veel lõppenud. FC Flora aitab ikka jõudumööda, näiteks osalevad Flora mängijad paljudel noorteturniidel, abistatakse ka pallide ja muu inventariga.


Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments