Vabaõhumuuseum ootab ideid eterniidi mälestusmärgi püstitamiseks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Eesti Vabaõhumuuseum kuulutab kultuuripärandi aasta puhul välja võistluse eesmärgiga püstitada mälestusmärk eterniidile.

„Üle poole sajandi on meie hooneid katnud ja kaitsnud „kole“ materjal eterniit. Nüüdseks harjumuspärane, lihtsalt paigaldatav, kättesaadav, väga vastupidav ning maastikku sobituv hall laineline plaat on ära hoidnud tuhandete hoonete hävimise,“ võttis palju vaidlusi tekitanud teema kokku Eesti vabaõhumuuseumi teadusdirektor Heiki Pärdi.

Võidutöö püstitatakse Eesti vabaõhumuuseumisse kavandatava nelja korteriga kolhoosielamu tulevasele asukohale ja peaks seetõttu olema teisaldatav.

Võistlusest oodatakse osa võtma kõiki, kel on lennukaid ideid, mida suudavad ka paberile panna, ning kes tunnevad, et see teema neid kõnetab.

Mälestusmärk peaks olema hõlpsalt teostatav, teisaldatav ja võimalusel ka taaskasutuse ideid kandev. Materjalikasutus on vaba, kuid mälestusmärk peab olema ilmastikule vastupidav. Taiese maksimaalsed mõõtmed võiksid olla kõrgus 2 m, laius 2 m.

Ideekavandi puhul hinnatakse eelkõige vaimukust ja selget idee esitust. Esitatud töö peab pakkuma ka teostamiseks tehnilise lahenduse.

Tööde kavandite esitamise tähtaeg on 1. september, välja valitud tööde autoritelt oodatakse 20. septembriks makette, mis pannakse tutvumiseks välja 20.–22. septembrini toimuval Ökomässul Tallinnas Telliskivi loomelinnakus.

Võidutöö valitakse välja 22. septembril. Võitjat premeeritakse 200 euroga ning tema kavandi järgi valmib mälestusmärk, mis püstitatakse Eesti vabaõhumuuseumisse kavandatava kolhoosielamu asukohale.

Tööde kavandeid saab saata elektrooniliselt: elo@evm.ee või postiga aadressil: Maa-arhitektuuri Keskus (märgusõna „Eterniit“) Eesti Vabaõhumuuseum, Vabaõhumuuseumi tee 12 13521 Tallinn.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments