Neeme Suur: Teite mehed ja meite mehed

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lääne–Nigula valla eesmärk on ühiselt vähendada valitsemiskulusid elaniku kohta ja parandada teenuste kättesaadavust, mitte ühtesid keskusi lämmatada või kaotada teiste arvel.

Käes on valimistele eelnev suvi. Omavalitsustes on erakondadel ja valimisliitudel nimekirjad koos, otsitakse veel lisaks tublisid inimesi, kes võiksid õla alla panna. Nii helistasin minagi heale sõbrale Taebla vallast ja küsisin, kas ta ei tuleks ehk sotside nimekirjas uue, Lääne–Nigula valla volikogusse kandideerima.

Sõber hakkas naerma ja ütles et jah, ta on kuulnud küll, et Risti mehed aktiivselt tegutsevad, aga tema ei saa meie sekka mitte tulla, muidu — kujundlikult muidugi — löövad Taebla mehed ta maha. No vaat siis. Tollest jutuajamisest tekkis mõte, et on üks asi, millest tuleks enne valimisi veel kord rääkida.

Uus Lääne–Nigula vald tekkis ühise kasu eesmärgil ja lootuses, mitte selleks, et kellelegi ära teha. Vähemalt peaks nii olema ja kui „Risti meeste” poolt vaadata, siis nii ka on. Lääne–Nigulast saab mitme kohaliku keskusega vald. Tegemist ei ole rõngasvalla ja tema keskuseks oleva linna liitumisega ega tagamaa–valdade liitumisega ühe keskusvalla külge.

Tegelikult on ju meie kõigi tõmbekeskus Haapsalu. Kohalikul tasemel keskuseks olemine sisaldab nii avalikke ja sotsiaalseid teenuseid kui ka kaubandust, teenindust ja töökohti. Üheskoos majandamisest peaks kõigile kasu sündima. Kui kusagilt kokku hoida, siis asjaajamise ja bürokraatia tõhusama korraldamise, mitte aga inimestele osutatavate teenuste arvel. Mitte rivaalitsemises, vaid ühises tegutsemises peitub võti.

Igal juhul peavad vähenema vallavalitsemise kulud ühe vallaelaniku kohta. Nii on juhtunud kõikides liitunud valdades, juhtub ka meil. Suurenema peab vallavalitsemise kvaliteet ja ametnike spetsialiseerumine. Investeerimisvõimekuse koondamine võimaldab teha asju, mis on muidu toppama jäänud. Jah, korda mööda ja kasinalt, aga igal juhul paremini kui igaüks omaette.

Lääne–Nigula valla arengutee ei saa olla ühtede keskuste kaotamine teiste arvel. Uues volikogus ei tohi tekkida olukorda, kus asulad hakkavad üksteist lämmatama ja tõrjuma. Just selle pärast koostavad sotsid oma nimekirja Lääne–Nigula vallas nii, et seal oleks inimesi igast liituvast vallast ja asulast.

Tuleb tõdeda, et soovi korral on liitumisega võimalik ka palju kurja korda saata. Ennäe — ühes vallas kolm põhikooli, ütleb keegi. Ennäe — ühes vallas kaks hooldekodu, ütleb teine. Kas paneme kinni?

Ei pane. Kõigepealt ikka kaalume, milline on iga üksuse iseseisev potentsiaal. Lastele mõeldud teenused on esimene asi, mida inimesed vallalt ootavad. Need kolm kooli on nii Läänemaa kui ka terve Eesti mõistes normaalsed keskmise suurusega põhikoolid, kus õpilaste arv on püsima jäänud. Need hooldekodud on — nüüd, mil riigis eakate arv suureneb — pigem võimalus hõbemajanduse edendamiseks, mitte dubleeriv teenus.

Kui vallamajades hakkab ruumi üle jääma, tuleb neid ruume soodustingimustel väikeettevõtetele ja MTÜdele kasutada anda. Selleks peab vald ka spetsiaalselt tööd tegema, tingimusi ja võimalusi reklaamima, vajadusel stardiabi pakkuma.

Nii et ikka ühe laua taga koos ja arukalt edasi, mitte nii, et Taebla mehed ja Risti mehed. Ka valimisliite koostavaile kodanikele soovitan otsida kandidaate ka teistest valdadest. Ärge jääge ühe asumi põhiseks, meie tulevik on koostöös, mitte vastandumises. Hea sõber Taeblast on aga väga oodatud sotside nimekirja täiendama. Meil on inimesi nii Orult kui ka Paliverest ja Piirsalust.


Neeme Suur,
riigikogu liige, SDE

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahto
10 aastat tagasi

Võiks ehk mõne eskimo kutsuda meile kandideerima . Kindlasti oleks tal jagada kogemusi ,kuidas saada hakkama ilma keskütte ja elektrita .Pealegi on neil väga rikkalik ja omapärane kultuur. Külalisele antakse ööseks oma naine kasutada. Erinevus ju rikastab 🙂 Ah ei taha keegi eskimo poolt hääletada ?! Tegelikult tahan ma öelda ,et mida rohkem surutakse peale multi -kultit ,tsentraliseerumist ja liitumisi ,seda rohkem klammerduvad inimesed oma kodukoha külge .Vaatamata L-Nigula vallale saavad meil ikka olema Risti mehed ,Taebla mehed ja igasugu muud meite mehed. Neeme ega sa ei pea ennast ju ka Lääne -Nigula meheks ? Ikka Risti mees ja selleks… Loe rohkem »

ootoot
10 aastat tagasi

Jätke järgi ometi, kus kohast me neid ingleid vötame. Eks valitsejad on ju tänapäeval rahva seast ja seega rahva nägu. Rahva seast on vaja uuemaid nägusid ]Suur, Mäesalu}, eks siis näe ka värskemat rahva nägu

kapraliga nõus
10 aastat tagasi

kui teades nii seda mida läänemaal teha oleks võimalik olnud, seda midategelikult tehti ja mis seega tegemata jääti, ning kõrvutades seda haridus tasemega siis on tegemist kõige ehtsama poliitpedofiiliga kes ei jää mite krammigi alla Luige Larryle.

partei käsk
10 aastat tagasi

neeme tundus olevat parteist kõrgemal, nii ta koguaeg rõhutas. teod aga tõestavad muud.

to-Neemele
10 aastat tagasi

Ära nõua poliitikult võimatut. Aumees on neile vähe arusaamatu sõna…

Neeme Suur
10 aastat tagasi

Kapralile…Sellega on nii, et …esinumbriks ma ei tüki ja katteta lubadusi ei jaga ja … kui vähem kui kahe aasta pärast selgub, et minu riigikogu töö selleks korraks otsas on, siis olen ma Nigula volikogus kohal (kui rahvas nii tahab). Seni saan aga teha oma riigikogu tööd nii hästi kui saan ja ka L-Nigula asjale kaasa aidata nii palju kui saan – nii nõu kui jõuga.

Neemele
10 aastat tagasi
Reply to  Neeme Suur

Esinumbriks ei tüki, aga sinu häälte najal saab volikokku selliseid nägusid, keda ei tihka tundagi. Kas sulle ei tundu, et petad niiviisi oma valijaid? Kas sa ei võiks olla aumees ning lähtuda printsiibist “täidan ühte kohta korraga” ja ei kindlusta siin mingeid tagalaid. Miks ei võiks sa olla see, kelle poolt hääletan 2015?

Neeme Suur
10 aastat tagasi
Reply to  Neemele

Kapralile…Eks ma täidangi ühe koha korraga. Ma ei peta oma valijaid, kui ei tee nägu, nagu oleksin kohe valmis volikogusse tulema. Ütlen nii nagu asi on. Ja mis puudutab nägudesse, kes võivad sisse saada… siis eks me katsume ikka pisut valida ka neid nägusid. Nii et vaevalt et sealt kedagi tunda ei tihka.

Kapral
10 aastat tagasi

Neeme ,ka Sina !!! Kui sa astuksid riigikogu kohalt tagasi ja tuleks Nigula volikogusse saaks sa meite meestelt ikka mitu häält kohe . Praegu on tegemist aga tavalise JOKK häälepüüdmise -susserdamisega .Rõve !

Üits meite mees
10 aastat tagasi

Ennäe — ühes vallas kolm põhikooli, ütleb keegi. Ennäe — ühes vallas kaks hooldekodu, ütleb teine. Kas paneme kinni?

Sotside valimislubadus ?! 🙂