Pühapäeval algab Haapsalus 56. Muhu Väina regatt

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

2012. aasta Muhu Väina regati start. Foto: Piret Salmistu

Järgmise laupäevani kestvat 56. Muhu Väina regati alustavad pühapäeval Haapsalus 111 jahti ja 700 purjetajat Eestist, Soomest, Lätist, Leedust ja Venemaalt. Regatt on ühtlasi ka avamerepurjetamise Eesti karika kolmas etapp, selguvad avamerepurjetamise Eesti meistrid klassides ORC, ESTLYS ja Folkboot.

Regatt põikab sisse Heltermaa, Kuivastu ja Pärnu sadamatesse ning jõuab lõpuks Roomassaarde, kus toimub ka parimate autasustamine ja regati pidulik lõpetamine. Sel aastal on regatt ka pealtvaatajatele veel lähemale toodud – Pärnus ja Roomassaares saavad huvilised laevaga merele lühirajaetappe vaatama ning kaasaelajad saavad regatti jälgida reaalajas arvutiekraanilt.

Regatt avatakse juba laupäeval kell 18 Veskiviigi sadamas Haapsalus. Lisaks Veskiviigile peatuvad jahid ka Grand Holm Marinas, Westmeris ja suurema süvisega jahid Rohukülas.

Pühapäeva, 14. juuli lõunal antakse Haapsalu lähistel regati avastart ja jahid siirduvad esimese, 25–40-miilise etapiga Hiiumaale Heltermaa sadamasse. Esmaspäeval viib regatt jahid umbes sama pikal distantsil Muhu saarele Kuivastu sadamasse.

Regati kolmas etapp purjetatakse 47–70-miilisel Kuivastu–Pärnu distantsil. Pärnus jagub põnevust ja tegevust kolme päeva sisse. Kõige rohkem pakub elevust kindlasti 17. juuli, kui regati neljanda etapina toimub lühirajasõit vastutuule-allatuule rajal.

Neljapäeval kell 18 suvepealinnast algav pikim ehk viies etapp purjetatakse osaliselt öistes tingimustes ning see viib purjetajad regati lõppsadamasse Roomassaares, kus reedel on puhkepäev. Regati viimasel päeval sõidetakse Roomassaares sarnaselt Pärnule lühirajasõit, kus pealtvaatajad Abruka praamiga samuti merel toimuvat vaatama viiakse.

Pealtvaatajate ja kaasaelajate rõõmuks saab purjetajate teekonda jälgida ka reaalajas ilma arvuti tagant tõusmata. Postisioneerimisseadmed toovad jahtide asukohad kätte nutikate telefonide või arvutite ekraanidele.

Võisteldakse seitsmes grupis vastavalt GPH (general purpose handicap) händikäp-süsteemile. GPH näitab jahi arvestuslikku kiirust ühikus sekund/miil ehk mitme sekundiga jaht peaks ühe miili läbima keskmistes tingimustes.

ORC I grupis osaleb 9, ORC II võistlusgrupis 15 ja ORC III grupis 10 jahti. ORC IV grupis võistleb 12 jahti ja tiitlit läheb kaitsma viimased kolm aastat Muhu Väina regati võitnud Haapsalu jahtklubi jaht Edasi Koit Pautsi meeskonnaga.

ESTLYS klassis on kokku 55 paati ja pühapäeva hommikul jagatakse jahid vastavalt omadustele ja võimetele kaheks.

Folkboot‘e võistleb sel aastal 10, stardib ka eelmise aasta võitja, Haapsalu klubi jaht Tuuli Olev Oolupiga roolis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments