Haapsalu leivatehas tehakse paari kuuga maatasa

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Pool sajandit Lihula maanteel seisnud leivatehas lammutatakse. Mis asemele tuleb, selgub sügise poole. Foto: Arvo Tarmula
Pool sajandit Lihula maanteel seisnud leivatehas lammutatakse. Mis asemele tuleb, selgub sügise poole. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu leivatehase krundil on osa vanu tootmishooneid juba kivihunnikuiks saanud, nüüd on järg peahoone käes — eterniitkatus võeti eelmise nädala lõpuks maha.

„Oleme alustanud lammutamist ja loodame paari kuuga need tööd lõpetada,” ütles Aldona Baum Morobellist.

Mida Morobell leivatehase krundile ehitada tahab, selgub sügiseks.

„Plaanid on olemas, kuid siiski veel toored,” lisas Baum.

Linnavalitsuse muinsuskaitse peaspetsialisti Tõnis Padu sõnul on leivatehas ehitatud 1950. aastail.

„Stalinistliku klassitsismi lihtsustatud näide,” ütles Padu. „Viiluosa on rihitud täpselt Käbi tänava teljele, nagu oli tol ajal kombeks planeerida.”

Padu meenutas, et nõukogude ajal oli leivatehaste toodang salajane info. Kui on kogutoodang teada, saanuks nõukogude riigi vaenlane välja arvestada, kui mitu tonni leiba sööb linnarahvas ja kui palju läheb linna ümber paiknevaile sõjaväeosadele.

Haapsalu leivatehase viimane omanik sakslane Alfred Schledorn lõpetas 2006. aasta 1. juunist tootmise ja koondas töötajad. Kohus kuulutas välja tehase pankroti 2006. aasta novembris.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eilika Enorg
10 aastat tagasi

Aga kust mee nüüd siis leiba saame? ja saia?

pp
10 aastat tagasi
Reply to  Eilika Enorg

väga hea küsimus

kahju
10 aastat tagasi

Lammutamine on nii odavaks muutunud, et kui ‘tegijad’ ainult saaks, oleks kogu Haapsalu linn juba 3x lammutatud ja uuesti ehitatud viimase paarikümne aasta jooksul. Ostetavail majadel pole enam mingit väärtust, maksab vaid krunt. Nii sünnib juurteta, pidetu linnamaastik. Isegi kummitustel pole enam, kuhu elama asuda.

Riina
10 aastat tagasi

Lammutada ei nõua ju eriti taha, sinna pidi tulema kalatööstus, jõudu.

kivi kaela ja põhja
10 aastat tagasi

küll te olete tublid, ja küll meil on ikka rikas riik.