Haapsalu sai kultuurkapitali raha eest viimaks uue rulapargi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuigi kolmapäeval pandi Paralepa rulaparki alles kokku, proovisid noored trikiratturid Karel Šuman ja Madis Kütt (pildil) juba ära uue, nende sõnul FlyBoxi nimelise atraktsiooni. Mõlemad poisid kinnitasid, et uus park on pisike, aga korralik. Foto: Arvo Tarmula
Kuigi kolmapäeval pandi Paralepa rulaparki alles kokku, proovisid noored trikiratturid Karel Šuman ja Madis Kütt (pildil) juba ära uue, nende sõnul FlyBoxi nimelise atraktsiooni. Mõlemad poisid kinnitasid, et uus park on pisike, aga korralik. Foto: Arvo Tarmula

Homme avatakse Haapsalus Paralepa rannas linna uus, seitsme atraktsiooniga rulapark, mida on kohalikud noored oodanud kaks aastat.

Kuigi noorte suus skatepark’iks kutsutava ekstreemspordi atraktsioonide kogumiku eestikeelne vaste on „rulapark”, sobivad Paralepas püsti pandud atraktsioonid nii rula kui ka rulluiskude, triki– ja tõukerattaga sõitmiseks.

Pargi ehitamine maksis 23 000 eurot. Sellest 20 000 tuli kultuurkapitalilt — suuresti tänu Lauri Luigele, ütles Haapsalu linna sporditöö juht Veiko Pärnaste. Ülejäänu on linna omaosalus. Pargi ehitas riigihanke võitnud Vivocard Plus.

Park on Pärnaste sõnul kujundatud koostöös Läänemaa ekstreemsportlaste klubiga Ex–Sapiens, seega noorte endi soovide–vajaduste kohaselt.

„Tõotab tulla väga kvaliteetne park. Materjalid on head, atraktsioonid on veekindlast vineerist,” rääkis Ex–Sapiensi juht Ardo Huul.

„Kui vaatame tänavapilti, siis rulajaid ja trikirattureid on ikka väga palju, kuid seni puudus korraliku ja turvalise harjutamise võimalus,” rääkis Pärnaste.

Korraliku rulapargita Haapsalus on ekstreemsportlaste seas populaarseks harjutamiskohaks kujunenud näiteks kultuurimaja tagune ja raudteejaam. Võimaluse korral käiakse Palivere rulapargis.

Paralepa vana rulapargi lammutas linn kevadel. „Kaheksa aastat vana, täiesti amortiseerunud ja linnaelanikele juba ohtlik,” põhjendas Pärnaste.

Endises pargis oli üle kümne atraktsiooni, uues on seitse. Nii Pärnaste kui ka Huule sõnul on vähemalt ots lahti tehtud ja pargi edasiarendamiseks raha leida juba kergem.

„Eelmine park vajas pidevat, igasuvist putitamist, oli rohkem siseparki mõeldud asi,” rääkis Ardo Huul. „Mina ei tahtnudki seal vanas enam üritusi teha — oli nii kehv.”

Juba paar aastat ei ole Paralepas olnud Ex Sapiensi korraldatavat rahvusvahelist ekstreemspordiüritust West–Coast Jam.

Huul alustas Facebookis aktsiooni „Tahame uut Paralepa skatepark’i!” juba 2011. aasta augustis. Rühmaga on liitunud ligi 130 inimest. Tulutult taotleti raha EASist, korduvalt pöörduti linnavalitsuse poole.

Samuti proovisid noored vana parki ise parandada, selle aktsiooniga liitus Facebookis koguni 230 inimest.

Läänemaa või Haapsalu ekstreemsportlaste arvu on Huule sõnul raske täpselt öelda, kuid „need, kes on seal rühmas, ongi huvitatud sihtgrupp”.

Haapsalu noorte suurt huvi rulapargi vastu näitab ka see, et homsele pargi avamise üritusele minekut on kinnitanud 80 inimest, lisas Huul.

Avaüritusel peetakse kohalike ekstreemsportlaste vaheline võistlus rula, triki– ja tõukeratta kategooriais.

„Viie miinuse formaadis: üks teeb ette, järgmised peavad järele tegema. Natuke teistsugune võistlus kui tavaliselt,” rääkis Huul, ning lisas, et osalema on oodatud kõik soovijad, ette registreeruda ei ole tarvis.

Võistlusele eelneb rannahooaja avamune Paralepas kell 12. Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid ja linnapea Urmas Sukles teevad esimese supluse, Haapsalu Surfiklubi tutvustab lohelauasõidu algtõdesid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kailin
9 aastat tagasi

I’m quite pleased with the inoafmrtion in this one. TY!

Haapsalu Paralepa skatepargi avaürituse kokkuvõte « Ex-Sapiens
10 aastat tagasi

[…] – Lääne Elu artikkel […]

ardo
10 aastat tagasi

Sõbrad,

23 000€ saab jah 7 obstaakliga skatepargi ning veekindel vineer ning immutatud pruss maksavad ca90% pargi kogu maksumusest. Tänaseks oli pargis paigas 4tk obstaaklit, ülejäänud 4tk paigaldatakse 2 nädala pärast. Pargi jooniseid saab vaadata siit: http://ex-sapiens.ee/2013/05/06/uue-paralepa-skatepargi-joonised/

mida?
10 aastat tagasi

20tuhhi veekindla pargi eest normaalne ju
Lolz sa mine kooli õpi kirjutama vb arvutama siis tule rääkima

lolz
10 aastat tagasi

jah jah 23 tonni 😀
Vot oli korraliku parki elemntid kunagi , mis olid sisekas mituaastat ja mis sai nendega ? lihtsalt visati , mille jaoks ? ja nyyd ma ei saa aru ehitasid nad selle pisikese mxttetu parki OKEY aga talvel kus sxita ? 23.000 saaaks korraliku parki saada ,kxik on hasti jaa et noortele taevast kukkus park , meie kui sxitsime meie altai sebisime kxike ja kaisemie lund lykkamas ja sebisime siseparki mis krt lihtsalt pandi kinni idioodite parast … aga Ardole BIG UPP
ja noored hoolitsege sellest saite 😉

A8
10 aastat tagasi
Reply to  lolz

Rulatamise vahepeal ikka kooli ka jõuad?

Bart
10 aastat tagasi

Nüüd võiks purjelauduritele ja lohetajatele ka midagi teha.Näiteks see tee mis läheb Fra Mare parklast mere äärde?

kuidas
10 aastat tagasi

lihtsalt kuidas on see võimalik, et siuke hind?

optimist
10 aastat tagasi

Vaatasin ka pargi üle, täitsa viisakas, aga mida kuradit – 20 000 eurot? Materjal seal max 1500 eur. Tööde aeg 2 päeva. what teh f

gr
10 aastat tagasi

Mis te norite, ju siis Viiol maksis järjekordse 20 € kulka kassasse tagasi…

a8
10 aastat tagasi

On tunda lähenevate valimiste lõhna. Aitähh sulle Lauri Luik, et andsid oma raha Haapsalu noorte huvitegevuseks. Aitähh sulle!