Uus ametite andmebaas aitab elukutset valida

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Uus Rajaleidja ametite andmebaas hõlbustab noorte elukutsevalikut ning õpinguplaanide tegemist. Andmebaasist leiab 150 ametikirjeldust ja ametitundmise küsimustikku ning 124 kutsealakirjeldust.

Noored suudavad keskenduda sisseastumisele kutse- või kõrgkooli, kuid neil puudub ettekujutus, kuidas õpitavat reaalse töömaailmaga siduda, selgitas SA Innove kommunikatsioonispetsialist Kristi Koort. Nad ei tea, mida üks või teine ametiesindaja iga päev tööl teeb, milliseid vahendeid kasutab ning milliseid teadmisi ja oskusi on eelnevalt vaja. Seepärast otsustas SA Innove luua ametite andmebaasi. Tegemist ei ole klassikalise andmebaasiga, kus kuvatakse arvandmeid ja statistilisi näitajaid, vaid noor viiakse oskuslikult teda huvitava ameti sisukirjelduseni.

Rajaleidja ametite andmebaasi illustreerib rohke pildi- ja videomaterjal. Elektrooniline haridustee aitab mõista haridussüsteemi ning planeerida edasisi õpinguid, samuti saab testida oma teadmisi erinevatest ametitest. Lisaks leiab andmebaasist persoonilood, kus konkreetsel ametikohal töötavad inimesed räägivad oma rõõmudest ja väljakutsetest.

Andmebaasi saavad kasutada ka vene keelt kõnelevad noored, kuna sealt leiab 150 venekeelset ametikirjeldust ning elektroonilise haridustee.

SA Innove juhatuse liikme Robert Lippini sõnul on Rajaleidja ametite andmebaas märkimisväärne, kuna selle valmimiseks tegi SA Innove koostööd mitmete partneritega – pooleteise aasta jooksul panustas andmebaasi loomisse ligikaudu 200 isikut ja organisatsiooni, sh 135 erialaliitude ja tööandjate esindajat.

“Tore on tõdeda, et on nii palju noorte tuleviku vastu huvi tundvaid koostööpartnereid, samas annab see võimaluse tutvustada nende tegevusvaldkondi ning seetõttu kasvatada järelkasvu tööturul,” lisas Lippin.

Ametite andmebaas valmis haridus- ja teadusministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ja Euroopa sotsiaalfondi toel. Andmebaasi leiab aadressilt www.rajaleidja.ee/ametid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments