Ottomar Ladva on noorim Eesti malemeister

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Küsimusele, kas mõni malend on lemmik, vastas Ottomar, et ei. Foto: Arvo Tarmula

Haapsallane Ottomar Ladva võitis esmaspäeval Tallinnas peetud Eesti täiskasvanute meistrivõistlused males. Nüüd on 15aastane Ladva Eesti noorim malemeister.

„See võit oli ka ette oodata, aga ma ei mänginud kõige paremini. Ei suutnud paljusid võita, tegin viike,” ütles Ottomar Ladva Lääne Elule.

Ladva kogus möödunud nädalal põhivõistlusel võrdselt 6,5 punkti Jüri Krupenskiga (31). Meistri selgitamiseks peeti esmaspäeval kaks kiirmalematši (25 minutit partii pluss 10 sekundit igale käigule). Esimese matši võit ja teises viik viisid Ladva meistritiitlile.

Ladva sõnul oli esimene kiirmatš kogu võistluse raskeim. „Sattusin ajapuudusse ja seis oli väga terav,” ütles ta. Sellest ja mustadest malenditest hoolimata õnnestus võita.

„Teises matšis valgetega sain ka parema seisu, aga tegin viigi. Polnud võitu vaja,” lisas ta.

Teisele kohale jäänud Krupenskit oli Ladva võistluse alguses juba korra võitnud.

Enne esmaspäeva oli noorim Eesti meister Lembit Oll, kes saavutas tiitli 1982. aastal kaks nädalat vanemana kui Ladva.

„Eks me vargsi lootsime küll võitu, arvestades koosseisu,” ütles ka Ottomari isa Ailar Ladva. Nimelt ei osalenud võistlusel Eesti parimad Kaido Külaots, Aleksandr Volodin ja Meelis Kanep.

Ailar Ladva nentis aga, et Ottomar on nende meestega mänginud küll ja võitnudki.

Tänavused meistrid mängivad Eesti võistkonnas 2014. aasta maleolümpial Norras. „See ongi selle võistluse mõte — koht koondises olemas,” sõnas Ailar Ladva.

Ottomar Ladva osales maleolümpial ka mullu — maleliidu eriotsusega.

Kõik algas vihmasest ilmast

Esimest korda mängis Ottomar malet (või õigemini malega) neljasena Võrumaal pere maamajas. „Vihmane ilm, mänguasju polnud, kogemata avastasime voodi alt malelaua ja näitasime talle. Teda hakkas huvitama,” meenutas isa.

Praegu näeb Ailar Ladva sellesarnast huvi male vastu Ottomari nelja–aastasel õel.

Aasta pärast malelaua avastamist alustas Ottomar Haapsalu maleringis, 10aastaselt jõudis tasemele, kus Haapsalust enam õpetajat võtta ei olnud.

Sellest peale teeb ta trenni Skype’i vahendusel — paar korda nädalas. Oma neli korda aastas käib ka nädalastes treeninglaagrites. Teda õpetavad Eesti parimad maletajad Jaan Ehlvest ja Kaido Külaots.

Küsimusele, kuhu edasi, vastas Ladva: „Eestis polegi midagi, pigem välismaal. Kindlasti tahaks suurmeistriks saada ja siis edasi vaadata.”

Keres, Ehlvest, Oll, Ladva

Isa sõnul oli Ottomar kogu aeg tugevam kiirmales, kuid viimasel ajal on hakanud hästi istuma pikk male.

„Tavaliselt mängivad noored taktikalised mängijad kiirmalet paremini. Kuna nüüd ma mängin üldse paremini, siis mängin ka pikka hästi,” selgitas Ottomar Ladva.

Treener Jaan Ehlvesti sõnul ei ole Ottomaril oma stiili välja kujunenud, 15 on selleks liiga noor.

„Tal on hea kool lõppmängu vallas, viimasel võistlusel oli aga edukam keskmängus. Nõrkuseks võrreldes konkurentidega maailmas on ehk avangute lihvimine,” arutles Ehlvest.

Ehlvesti sõnul on avangud arvutiga ära arvutatud, kuid need on vaja pähe õppida.

Ottomar Ladva plussiks märkis Ehlvest vastupidavust — maletaja on pidevalt stressis, võistlused on pikad.

„Tal on eeldused. Kui võtta Keres, mina, Lembit Oll — Ottomar võiks olla järgmine, kes saab Eestit maailmaareenil esindada,” sõnas ta.

Kuid eeldustest üksi ei piisa. Ehlvesti sõnul on Ladval rahapuudusel rahvusvahelisi turniire mängimata, kuid Eestis enam kuskile areneda pole. Sama vanadel välismaa tippudel on võimalused suuremad.

„See on väga kallis. On toetust kultuurkapitalilt ja viimati olümpiakomiteelt, aga… viimase raha eest saab olla poolteist nädalat laagris,” nentis ka Ailar Ladva.

Praegu otsib pere uut treenerit, sest Ehlvesti ei jaksa enam palgata.

Ehlvesti sõnul ei ole Eesti males sponsorlus levinud, kuid Ladvat on aidanud Tiit Vähi.

Oluline on ka haridus. „See annab maletajale midagi juurde — mõtlemisvõime ja analüüsivõime,” nentis Ehlvest.

Ladva õpib Haapsalu gümnaasiumi 9. klassis. „Puudun väga tihti, sellepärast on hinded halvemad,” tunnistas ta. Sügisel soovib ta pääseda Läänemaa ühisgümnaasiumisse.

Sel aastal ootavad aga veel ees noorte EM ja MM, kuhu Ladva loodab sõita.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments