Mari Vallik võitis Prima Vista kirjanikudebüüdiauhinna

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Marie Verdei – ratsionaliseerib, mis on, järeldab, mis tuleb, ülejäänu on häbitu vale.

Nii kirjeldab end kirjandusajakirja Värske Rõhk kodulehel noor autor Marie Verdei alias Mari Vallik (fotol).

Haapsallanna Mari Vallik võitis tänavu kirjandusfestivali Prima Vista ja Tartu Kultuurkapitali kirjandusauhinna “Esimene samm”. Auhinnale sai kandideerida 2012. aastal trükiajakirjanduses avaldatud ilukirjanduslike debüüttekstidega.

Mari Vallik sai proosaauhinna ajakirjas Värske Rõhk ilmunud lühijuttude eest. Ta jagab esikohta luuledebütandi Lauri Leediga.

“Need lood on Petra Verdeist. Üks neiu elab omaette ühes majakeses, purskab tuld ja kardab merd. Olen sellega oma fantaasia täiesti lahti löönud ja sügavat mõtet pole sealt otsida,” kirjeldas noor kirjanik auhinna toonud lühijutte.

Lood ilmusid pseudonüümi Marie Verdei all, kes on Valliku sõnul “pooleldi fiktiivne tegelane”, küll Mari Vallik alias, kuid samal ajal üks liige fitiivsest Verdeide suguseltsist, kes kirjutab üles oma pereliikmete lugusid.

Mari on kirjanik Aidi Valliku tütar. Mari Vallik tunnistas, et üks pseudonüümi kasutuselevõtu põhjusi oli ka soov, et talle ei seataks tema ema, tuntud kirjaniku tõttu kõrgeid ootusi.

Aidi Vallik tütre novellides enda mõju ei näe. “Ta on ikkagi täiesti originaalne noor autor,” sõnas ta. “Minu meelest on need väga andekad novellid.”

Kirjutanud on Mari Vallik väikesest peale. Esiti rohkem luulet, nüüd pigem proosat.

“Vahepeal küll kaheldava kvaliteediga – kui ma olin veel 12 ja väga sügavamõtteline,” meenutas ta.

Praegu õpib Vallik Tartu ülikoolis prantsuse keelt ja kirjandust ning plaanib kõrvalerialaks võtta kultuuridevahelise kommunikatsiooni.

Kuigi Vallik on kirjatöö eest tunnustust saanud väikesest saadik, on iga auhind talle oluline. “Loomisrõõm on niikuinii, ja siis tunnustus selle eest, mida oled suure rõõmuga teinud, see on kirss tordil.”

Prima Vista festivali korraldaja Triin Ploom ütles, et Valliku lühilood paistsid silma oma stiililise ühtsusega.

Ploomi sõnul vastas tänavu “Esimese sammu” konkursil statuudi nõuetele rekordarv töid – 12. “Põhiliselt esitasid töid väljaandjad, näiteks Värske Rõhk, aga ka Vikerkaar, Müürileht, üks kaastöö oli Eesti Naisest,” rääkis Ploom.

Auhinna suurus on 333 eurot ja see makstakse välja stipendiumina Tartu Kultuurkapitali kirjandusfestivali Prima Vista fondist.

“Esimese sammu” auhind tuli teist aastat järjest 19aastasele Haapsalu tüdrukule – mullune laureaat oli Haapsalust pärit juuratudeng ja Lääne Elu suvereporter Silvia Urgas, kes sai auhinna samuti Värskes Rõhus ilmunud proosaloo eest.

Tänavu osales Urgas žürii töös.

“Ma arvan, et Mari kirjutab väga hästi – ladus ja hea on lugeda. Võistlusel olid mitmesuguse tasemega tööd ja tema oma oli… tugevam,” rääkis Urgas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Lynell
9 aastat tagasi

Pin my tail and call me a doenky, that really helped.