Pärandiralli juhatavad sisse aknarestaureerijad

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Meister Kalle Kase (keskel) õpetas mullu Pärandiralli raames kahe päeva jooksul vanu aknaid korrastama. Foto: Arvo Tarmula
Meister Kalle Kase (keskel) õpetab kahe päeva jooksul, kuidas vanu aknaid korda teha. Foto: Arvo Tarmula

Laupäeval Haapsallu jõudva pärandiralli sissejuhatusena alustasid täna restaureerimishuvilised meister Kalle Kase (Antiigiveeb) juhtimisel Rannarootsi muuseumi õuel akende restaureerimise töötuba.

17 restaureerimishuvilist, kes on kohale tulnud nii Läänemaalt kui ka kaugemalt, nokitseb meistri juhendamisel igaüks oma kaasa toodud akna kallal. „Klaasi eemaldamine, värvi eemaldamine, puiduparandused, kittimine,” loetles Kalle Kase töid, mida kahepäevasel kursusel harjutatakse.

Kui värvi eemaldamisega saab pärast töövõtete kättenäitamist igaüks hakkama, siis puiduparanduste tegemine on keerulisem ja selle juures on meistri nõu rohkem vaja.

Kalle Kase tõdes, et tegelikult peaks kõigi tööprotsesside õigeks läbitegemiseks kursus pikem olema, sest nii linaõli kui ka kitt vajavad enne järgmise etapi kallale asumist kuivamisaega.

Kuigi Rannarootsi muuseumi õuele ehitatatud katusealusesse rohkem kursuslasi tööd tegema ei mahukski, võib uudistama ja asjatundjalt nõu küsima ikka minna. Kalle Kase ütles, et nõu küsimiseks kõige parem aeg oleks reedel enne kursuse lõppu kl 16 paiku. „Kõige parem oleks aken ka kaasa võtta,” lisas ta.

Akende restaureerimisest räägib Kalle Kase Rannarootsi muuseumis ka laupäeva pärastlõunal pärandiralli programmis. Meistri sõnul on praegu väga hea aeg akende restaureerimisest rääkida ja töövõtteid meelde tuletada, sest siis saavad inimesed suvel oma akende korrastamise kallale asuda.

Akende restaureerimise töötuba juhatab sisse laupäeval Rannarootsi muuseumisse jõudva pärandiralli Läänemaa etapi. Pärandiralli ettekanded, kus räägitakse Haapsalu ja Läänemaa arhitektuurist ja pärandist ning jagatakse praktilisi nõuandeid vanade hoonete korrastamiseks, algavad Rannarootsi muuseumis kl 14.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments