Publik: „Juhe koos?!” oli hea, muusikateater peab jätkama

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mattias Mutso kehastas peaosalist, Tallinnast Haapsallu kolinud Sandrit. Foto: Arvo Tarmula
Mattias Mutso kehastas peaosalist, Tallinnast Haapsallu kolinud Sandrit. Foto: Arvo Tarmula

Kahel õhtul Haapsalu kultuurikeskusse täissaali toonud gümnaasiuminoorte muusikal „Juhe koos?!” oli vaatajate sõnul õnnestumine, muusikateatri traditsioon peaks kindlasti jätkuma.

„Väga–väga hea power, väga tublid ja andekad noored!” kommenteeris lavastust maakonna rahvakultuuri spetsialist Marju Viitmaa. Tema sõnul oli tunda, et laval ollakse mõnu ja hingega.

„Lavastaja Kai Tarmula kohe oskab noortele energiat süstida,” tunnustas Viitmaa.

Laval säranud noorte sügiseses laululaagris käinud endine koolijuht Andres Ammas ütles, et muusikaliselt oli tulemus vapustavalt hea. „Laagris nägin, kuidas enamik noori, eriti poisid, olid laulukogemuseta,” meenutas ta.

Seega on lauluõpetajad Ilona Aasvere ja Karin Lükk–Raudsepp teinud väga suure töö: „Saada poisid laval vabalt laulma ja end väljendama on hirmkõva saavutus.”

Kai Tarmula lavastused on Ammase sõnul alati fantaasiarikkad ja vaimukad, nii ka seekord. „Kui paljud professionaalid kasutavad stampvõtteid, mis publiku peal hästi toimivad, siis Kai leiab alati uusi lahendusi,” tunnustas Ammas.

Ammas kiitis lavastuse dialoogi: „Popp ja noortepärane, mida oli tegelastel suupärane esitada.”

Muidugi olid Anneli Akna laulusõnad nii vaimukad ja suupärased, et neid oligi kerge esitada, lisas ta.

Ka tunnustas kunagine I keskkooli kooliorkestri dirigent Ammas lavastuse bändi, professionaal Antti Kammiste andis tema sõnul bändile stabiilsuse.

Kui lavastuses jäi millestki puudu, siis loost endast: „Süžee oli hõre,” ütles Ammas.

Soome noortefilmi „Pitkä kuuma kesä” („Pikk kuum suvi”) siinsele lavale kohandanud Karel Rahu sõnas, et tundis enne esietendust neljapäeval hirmu, kuidas publik loo vastu võtab. „See on ikka rock’n’roll, noorte kõnepruuk,” ütles ta teksti kohta.

Filmiga võrreldes on lavastuses roppusi kärbitud, lisas Rahu.

Mõned repliigid tulid loosse Rahu sõnul alles paar päeva enne esietendust: „Näiteks „Meil on esinemine Virtsus, see on ju peaaegu linn!””

Rahu avaldas lootust, et muusikaetendust näeb Haapsalus veel. „Oleme arutanud, et kooli kokkutulekul võiks teha,” ütles ta.

Kindlasti näeb Haapsalu noorte muusikalavastust „Juhe koos?!” 21. mail Pärnus Endla teatris. „Nagu lavastaja tütar ütles: „Näitame Pärnu omadele ka, kuidas asju teha saab!”” vahendas Rahu.

Marju Viitmaal on südame peal, et „Juhe koos?!” ei jääks gümnaasiumi viimaseks muusikaliks. „Koolid võivad minna kokku ja lahku, aga I keskkooli muusikateatri traditsioon peaks jääma,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hmm
10 aastat tagasi

HG-l (I KK) on kokkutulek?

HG vilistlane
10 aastat tagasi

Mängige palun mõni nädalavahetus ka! Ma tean mitmeid HG vilistlasi ja ka teisi Tallinnas ja Tartus elavaid inimesi, kellel ei olnud võimalik nädala sees etendust vaata tulla, kuid väga sooviks seda näha. Kuna ka meedias on palju positiivset tagasissidet, siis usun, et saal tühjaks ei jääks.