Haapsalus muutus sünnitoetuse saamise kord

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Haapsalu linnavolikogu kehtestas reedel korra, et sünnitoetus makstakse välja kahes jaos, kuigi opositsioon protestis selle vastu ägedalt ja volikogu esimees nõudis nimelist hääletust.

Linnavalitsus otsustas mõne nädala eest tõsta sünnitoetust poole võrra, varasemalt 192 eurolt 400 eurole. Sellega on Haapsalu sünnitoetus Eestis üks suuremaid.

Seda summat aga perekond korraga kätte ei saa, linnavalitsus tahab selle välja maksta kahes jaos, poole lapse sünni puhul ja teise poole, kui laps on saanud aastaseks.

Kui varem pidi sünnitoetuse saamiseks olema üks lapsevanem Haapsalu linnaelanik vähemalt aasta, siis nüüd lühendas linnavalitsus seda aega kuuele kuule.  Teise osa saamiseks  peab vähemalt üks lapsevanem olema aasta aega Haapsalu elanik.

Toetuse suurus ei ole volikogu pädevuses, selle kehtestab linnavalitsus igal aastal eraldi.

Volikogu opositsioon protestis selle vastu, et toetus maksta kahes jaos ja et Haapsalu elanikuks olemise aega lühendati kuuele kuule.

Linnavolikogu liige Ingrid Danilov ütles, et volikogule esitatud eelnõu on puhas populism ja tehtud vaid eelseisvaile valimistele mõeldes.

„Hääletasin kehtiva korra muutmise vastu, sest ma ei näe vajadust lühendada linnakodanikuks olemise aega kuuele  kuule,” põhjendas Danilov. Tema sõnul ei ole alust arvata, et inimesed petavad ja sissekirjutusega mängivad. Ta oli vastu ka kahes jaos maksmisele.

Ainuke sotsiaaldemokraat volikogus Ülle Kruus oli Daniloviga üht meelt. Ta võrdles seda lapsevankri kinkimisega: pool vankrit sündimise järel ja teine pool aasta pärast.

„Siis võiks teha juba sünnipäevatoetuse,” ironiseeris Kruus aastasele lapsele sünnitoetuse maksmise üle.

Volikogu esimees Jaanus Karilaid kaitses kahes jaos maksmist ja tõi näited teistest omavalitsustest, kus samuti kahes jaoks makstakse või tahetakse sellele üle minna .

Samas ei suutnud kumbki pool välja tuua fakte, kui palju sünnitoetuse saamiseks sissekirjutusega mängitakse.

Karilaiu nõudel oli hääletus nimeline. Et linnavalitsuse esitatud eelnõu poolt oli 11 volinikku, hakkab kehtima kord, et sünnitoetus makstakse välja kahes jaos ja sünnitoetuse taotleja peab olema vähemalt 6 kuud Haapsalu elanik.

Viis volinikku oli vastu ja kaks ei hääletanud.

Linnapea Urmas Suklese sõnul uus kord ja poole suurem toetus tänavust linnaeelarvet ei koorma, sest tänavu tuleb maksta vaid pool toetust. Tuleval aastal tuleb sünnitoetuse puhul arvestada 10 000 lisaeuroga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
10 aastat tagasi

Ma nyyd ei saanud v2ga aru kas lapse toetus see mis kaheks osaks jagati on nii kui laps synnib siis saad pool raha jakui laps saab 1 aastaseks siis teise?

Tont
11 aastat tagasi

See peabki linnavalitsuse otsustada olema. Kui selliseid asju volikogu otsustab siis pole enne valimisi seda võimalik mitmekordistada ja hiljem kriisi ajal maha võtta. Populism jätkub täie hooga!

Peep
11 aastat tagasi

Kirjas nii, et toetuse suurus ei ole volikogu pädevuses, selle kehtestab linnavalitsus igal aastal eraldi.
Sõltub siis linnapeast mitte volikogust? Ma ei saa millestki aru.. Linnavalitsus peaks ikka volikogu otsuseid täitma.

Oleg
11 aastat tagasi

Kui me võimu võtame Jaanusega siis hakkab juhtuma ilusaid asju.
Raudtee tuleb, aga mitte rohukülani vaid lausa Hiiumaale välja. Vot selliseid asju hakkab juhtuma!

Toslem
11 aastat tagasi

Imestan kuidas mõned saavad nägijateks just enne igakordseid valimisi. Peale valimisi aga suiguvad jälle Une Mati manu. Edgar on riigile väga kahjulik element kuna ta õõnestab riiki regionaalpoliitiliselt pakkudes präänikuid ja siis halab, et raha teederemondiks ei ole. Ja ööd on Tallinnas ka pimedad.

Oleg
11 aastat tagasi

Panni ma juba lakungi sest raha pole, et midagi sinna peale panna. Kui midagi ei muutu siis varsti tuleb ka pann metalli kokkuostu viia. Elu on raske ja raskemaks aina läheb…

Nn. oleg
11 aastat tagasi

Laku panni. Asi pole rahas või Edgaris. Kusjuures ta ei ole Haapsalu linnapea. Ka pole selle haleda kopika juures mingist pettuseks põhjust…

Jaanus Karilaid
11 aastat tagasi

eurovolinik Siim Kallas väitis viimati, et tasuta ühistransport köidab kogu Euroopa tähelepanu. Me maksame ju riigieelarvest vanas rahas pea miljard krooni eraettevõtjatele dotatsiooni. majandusmatemaatikat pole keegi veel otseselt teinud, aga vähemalt majandusgeograafid väidavad, et tegemist on väga jumeka lahendusega. Tallinnas ja Keilas juba toimib – korraldame teenuseid läbi avaliku võimu ja polegi vaja neid “valitud” ettevõtjaid nuumata. uus avalik teenus – tasuta ühistransport on sündimas. ( nüüd pole aga vaja hakata seletama, et tasuta asju pole olemas, selle lausung on avaliku halduse distsipliinis kasutu ja tühi).

Oleg
11 aastat tagasi

Kõik on ilus, kõik on kena, kui lastaks Edgaril vaid teha. Mina anna oma hääle Keskerakonnale. Siis on lootust, et elu läheb paremaks.

Kodanik
11 aastat tagasi

väga hea uudis ju 🙂

Anonüümne
11 aastat tagasi

Samas mina kui väikse lapse vanem ei näe, miks kahes jaos maksmine nii hull on..esiteks vahet pole ju millal raha saad…seda igal ajal vaja…isiklikult küll rõõmustan tulevaste vanemate üle, et linn rohkem toetab. 🙂