Aleksander Kaasik: Iga asi omal ajal ehk Ühendustee nostalgiasse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Aleksander Kaasik ei usu, et raudtee Haapsalu ja Tallinna vahel täidaks neid lootusi, mis sellele on pandud. Hoopis targem oleks maakonnasisene tasuta ühistransport.

Rongisõit Tallinna ei too Läänemaale ei investeeringuid ega töökohti. Kui Läänemaa probleemi seostada Haapsalu elaniku sõidumõnuga Tallinna, siis võiks proovida liituda Tallinnaga ja Savisaar taastabki raudtee. Hea on nalja visata, kui teema sisusse ei tungi.

Haapsalus on nostalgiaseltskond, kelle kinnisidee on raudteeühenduse taastamine. Kui raudtee kadumine tõi roopapaaride müüjatele rikkuse, siis nüüd võib mõne vana vaguni või veduri vanarauaks müügist midagi juurde lisanduda, seda küll. Aga kuidas paraneks sellega Läänemaa taristu, ei oska aktsioonis osalejad täpselt seletada.

Kui küsida, miks vurab inimene Haapsalust, Martnast või mis tahes Läänemaa osast Tallinna, on vastus ühene — leivapalukese pärast. Liigub aga see, kelle töötasu mitmekordselt sõidukulud katab. Kui ta aga sooviks pealinnaelu asemel kodukandis oma ettevõtet asutada, ei tule sellest tööjõu puudusel midagi välja.

Läänemaa inimene ei suuda kuurortlinnas tööl käia, kui netopalk jääb sõidukuludest vaid veidi suuremaks. Aga just nii see on, kui brutopalk on 400–500 eurot. Meie ettevõtja ei suuda maksta pealinnaga piirneva naabermaakonna töötasu. Palja töörõõmu pärast külamees linna ei torma, sest kui on jõudu labidaga peenramaad kaevata, maal nälga ei sure. Jätame elukvaliteedi mõtted, täna saab piirduda üksnes elus olemisega.

Töö aga muutuks loomingulisemaks ja tulemusrikkamaks, kui näiteks Läänemaal oleks tasuta bussiliiklus. Siis oleks Haapsalus külluses töökäsi ja ettevõtlikud inimesed saavad end teostada ning linnapea ei muretse enam elanike vähenemise üle. Tasuta ühistransport on isereguleeruv süsteem taristus. Kui välismaale või pealinna sõitja jääb oma elupaika ja leiab rakenduse, suureneb vallaeelarve ning kooli, lasteaia ja kaupluse olemine.

Loomulikult on mõte ühistranspordi leviala suurendamisest valitsusparteide ideoloogia seisukohast halb ja sel lihtsal põhjusel, et seda teeb Keskerakond pealinnas. Teisest küljest, see on ka ainus abinõu, kuidas peatada küla tühjenemist, luua oma maakonda uusi töökohti.

Peame kainemalt mõtlema ja lõpetama ühe põlvkonna lollitamise viie rikkama riigi hulka jõudmisest. Iga asi omal ajal, aga praegu peaksime rahvuse säilimise seisukohalt ennekõike mõtlema, kuidas kodukaske istutada, mitte soodustama põhjapõdraga sõitmist või virsikukorjamist.

Aleksander Kaasik
Martna vald

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ätt.
11 aastat tagasi

Hr. Kaasik ei ole seda sõimu küll ära teeninud.Meie riigis polegi kellegi materdamiseks vaja argumente vaid valju sõimu.Näiteks miks on vaja Tallinna ja Tartu vahele 4 või 3 realist maanteed-need ullikesed sõitku või hobusega sest mina seda teed ei kasuta!

ätil õigus
11 aastat tagasi
Reply to  ätt.

ei tartu mnt rekile, sõitku oma lemmiku, st rongiga tartu tallinna vahet

Vanamees
11 aastat tagasi

Osa inimesi , nagu see härra , on alati vastu- sest see pole nende ide!

idee
11 aastat tagasi
Reply to  Vanamees

ehitame paabeli torni, seda on kindlasti siia vaja, selle otsast on tore vaadata merele ja see pole NENDE idee vaid MEIE idee, oled kindlasti poolt vanamees

Aju hans
11 aastat tagasi

Mõtetu mulin ,ütleks selle kohta iga normaalse mõtlemisega inimene

olaf
11 aastat tagasi

Tänud Aleksander Kaasikule. Hea lugu. Hakka või uskuma, et Läänemaale on jäänud veel reaalselt mõtlevaid inimesi.

vanapagan kavalantsudele.
11 aastat tagasi

kui Aleksander Kaasik midagi uskuda tahab mingu kirikusse. Kuid teisalt eksisteerib meie ühiskond kui kirik. Ühed usuvad juute, Teised usauvad küüditamisse sedavõrd et küüditavad ennast nüüd ise. Võim vaatab pealt ja irvitab.

linnaelanik
11 aastat tagasi

Haapsalu raudtee ehitamise vastaseid argumente oleks mitmeid, kuid härra Kaasiku üllitis ei ole midagi muud kui harimata inimese soperdis. Kui härra on otsustanud õhku visata teesi ilma argumentide ja põhjendusteta, siis sellist “ajakirjanduslikku žanri” nimetaks ma otse ning keerutamata rämpsuks. Aga arvamust võib loomulikult igaüks avaldada.

kl linnaelanik
11 aastat tagasi
Reply to  linnaelanik

seleta mulle harimatale, milleks on sulle raudteed vaja, kui oled haapsalu elanik, siis pole sul seda vaja, sest milleks raudtee mida ei kasutata. kui käid tallinnas või kaugemal sellel suunal tööl, siis mis mõte on iga päev seda vahet sõita ja liigseid kulusid kanda, piisab kord nädalas edasi-tagasi ja jällegi, milleks seda raudteed sel juhul vaja, niikui nii on sul auto ja kasuta seda. see raudtee taastamise argumentasioon on nii loll ja kõlbab argumendiks ka hobutranspordi, veetranspordi ja ka NSVL taastamise põhjenduseks. igatpidi nõus Sassiga.