Läänlaste palk tõusis kõige rohkem

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Läänemaal makstav brutopalk tõusis läinud aasta lõpukuudel tunamullusega võrreldes ligi veerandi, selgub statistikaameti andmeist.

Läänemaa keskmine brutopalk oli mullu neljandas kvartalis 861 eurot, millega oleme neljandal kohal Eestis. Rohkem maksti vaid Tallinnas, Harjumaal ja Tartus. Aastaga on Läänemaa keskmine palk kasvanud 23,35%.

Statistikaameti palgastatistika talituse juhataja Mare Kusma sõnul tuleneb Läänemaa suur palgatõus ebaregulaarseist sissetulekuist. „Nende alla kuuluvad preemiad ja lisatasud, kuidas neid kuskil ettevõttes nimetatakse,” ütles Kusma.

Läänemaa ettevõtted maksid neljandas kvartalis lisatasu keskmiselt 115 eurot inimese kohta, seda on rohkem kui üheski teises maakonnas.

Mare Kusma ei soostunud nimetama elualasid, kus aasta lõpus suuremaid lisatasusid maksti. „Te tunnete need ettevõtted kohe ära,” tõi palgastatistika talituse juhataja põhjuseks.

Kusma sõnul paistis Läänemaal silma, et lisatasu ei maksnud mitte ainult suured, vaid ka väiksemad, vähem kui 50 töötajaga ettevõtted.

Kui lisatasud maha arvata, oli palgatõus Läänemaal 11%. „Ka seda on üsna palju,” tõdes Mare Kusma. Lisatasudeta oli keskmine palk Läänemaal 748 eurot.

Mare Kusma kinnitas, et kuigi suur tõus on saavutatud peamiselt lisatasude arvel, näitab see siiski majanduskeskkonna paranemist Läänemaal, sest tunamullu ettevõtted nii suuri preemiaid ei maksnud.

Statistikaameti palgastatistikas ei arvestata mitte Läänemaale sisse kirjutatud inimeste sissetulekuid, vaid Läänemaa postiaadressiga ettevõtete makstavat palka. Mare Kusma lisas, et riigiasutused, pangad ja kaubandusketid, millel on töötajaid mitmel pool Eestis, annavad statistikaametile andmed maakondade kaupa.

Eelmise aasta viimases kvartalis kasvas brutopalk igal pool Eestis.

Eesti keskmine brutokuupalk oli neljandas kvartalis 916 eurot. 2011. aasta neljanda kvartaliga võrreldes oli tõus 5,9 protsenti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sipsik
11 aastat tagasi

Jah tõusis,aga ainult miinimumini st 320 eurini ja kohe kuidagi ei oska seda palgatõusuks nimetada või saan ma millesti valesti aru?

juss
11 aastat tagasi

kuda see oligi? hädavale- vale- suur vale- statistika????

murelik raamatupidaja
11 aastat tagasi

Oh, olen vist ise süüdi selles statistikas, kui ühe väikefirma väljamaalasest juhatuse liikme ühekordset tasu 10000 ja siis veel 5000 eurot deklareerisin…. Ja niimoodi kohe kõikide läänemaalaste palka kergitasin… Statistikaamet helistas küll kohe üle, et kuidas nii palju ja korraga on võimalik, aga ikka ekstrapoleerisid selle summa kogu Läänemaa peale ära. Minu teada tuleb väga suured hälbed andmetest elimineerida, et need ei moonutaks keskmist, aga võibolla see statistika tegemisel ei kehti. aga eks alati on olnud suur vale, väike vale ja statistika… Kõike ei tasu tõe pähe võtta Statistika võiks nüüd ka avaldada, kui palju oli mediaanpalk, ehk kui suurt/väikest… Loe rohkem »