Haapsalu kogudus kolib külma eest Jaani kirikusse

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

24. märtsini toimuvad jumalateenistused Jaani kirikus. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu Püha Johannese koguduse jumalateenistused on sellest pühapäevast Jaani kirikus, sest toomkirikus on sooja alla kümne kraadi.

Piiskopilinnuse sihtasutuse juhataja Ülla Parase sõnul on linnaeelarves toomkiriku kütteks 9000 eurot, kuid ainuüksi detsembris oli küttearve 2900 eurot. Siis oli kirikus sooja 12 kraadi ringis.

Parase sõnul on toomkirikut vaja kütta kaheksa kuud aastas, sest eriti soojal ajal hakkab kirikut kimbutama liigne niiskus. Mõõteriistad näitavad, et juulis on kirikus niiskust 80%.

Et rahaga välja tulla, on jaanuarist toomkiriku kütmist vähendatud, aga 8–10 soojakraadi juures ei ole kuigi mugav jumalateenistust pidada.

Jaani kirikus lubas koguduse esimees Madis Kütt hoida temperatuur 12 ja 15 soojakraadi vahel. Väga soojaks vana kirikut ka kütta ei või, sest see kahjustaks orelit.

Jaani kirik on ühendatud linna soojavõrguga, kuid kogudusel on ka oma väike katlamaja.

Ülla Paras ütles, et suuremate ja varem kokku lepitud sündmuste puhul köetakse toomkirikut mõnda aega rohkem. Näiteks on 14. veebruaril seal Inglise koori Regency Voices kontsert ja 24. veebruaril Eesti Vabariigi 95. aastapäeva kontsert–jumalateenistus.

Palmipuudepühast, 24. märtsist on jumalateenistused taas toomkirikus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments