Suri peapiiskop emeeritus Kuno Pajula

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuno Pajula. Foto: EELK
Kuno Pajula. Foto: EELK

 

Täna, 26. novembri hommikul suri peapiiskop emeeritus Kuno Pajula.

Kuno Pajula sündis 11. märtsil 1924 Virumaal Salla vallas talupidajate perekonnas. Kiriku teenistusesse astus ta 1949. aastal ja käis aastakümnetega läbi tee jutlustajast peapiiskopini.

Peapiiskop Jaan Kiivit seenior ordineeris ta 24. mail 1950 aseõpetajaks, õpetaja õigused anti Kuno Pajulale 9. detsembril 1959. Ta on teeninud Illuka, Iisaku, Kursi ja Narva Aleksandri kogudusi, aastail 1957–1987 Tallinna Jaani kogudust. Kogudusetöö kõrval on Kuno Pajula täitnud Tallinna praostkonna abipraosti ja praosti ning konsistooriumi assessori ülesandeid.

11. juunil 1987 valis kirikukogu Kuno Pajula EELK peapiiskopiks. Selles ametis teenis ta seitse aastat. Kuno Pajula oli Eesti Kirikute Nõukogu asutamise üks algatajaid ja Eesti suuremaid kristlikke konfessioone ühendava organisatsiooni esimene president.

Emerituuris jätkas Pajula koguduste teenimist. Erilise ustavusega jäi ta Tallinna piiskopliku toomkoguduse juurde, võttes osa koguduse tegevusest ja teenides kaasa toomkiriku jumalateenistustel. Eesti Evangeelne Luterlik Kirik on Kuno Pajula tööd hinnanud ja autasustatud teda kuldristi kandmise õiguse (1982), konsistooriumi aukirja (1994), teeneteristi I järgu (2006) ja elutööpreemiaga (2009). 2004 pälvis Kuno Pajula Kaitseväe eriteenete risti.

Kuno Pajula oli 55 aastat abielus Helgi Mägiga (1927–2009). Kuno Pajulat jäävad leinama tütred Heli ja Tiina perekondadega.

Kuno Pajula matus on neljapäeval, 6. detsembril kell 11 Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus. Kuno Pajula maetakse Rahumäe kalmistule.

EELK konsistoorium

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments