Jõuluõhtu jumalateenistuse teleülekanne tuleb Lääne–Nigulast

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Tänavu tuleb jõuluõhtu jumalateenistuse teleülekanne Lääne–Nigula kirikust.

„Eks otse–eeter natuke hirmuäratav ole, eriti kui kogemust ka pole,” ütles ülekande produtsent Ene Köster.

Teletöötajad lähevad 27. novembril Lääne–Nigulasse, et vaadata, kuhu kaamerad üles panna, kuidas valgust sättida, kas voolu saab või tuleb endal generaator ühes võtta, kuhu suur ülekandebuss parkida. Selleks ajaks peab kirikuõpetajal Leevi Reinarul valmis olema ka esialgne stsenaarium.

Et Lääne–Nigulast on ülekanne esimest korda, võib jumalateenistuse ette tulla ka väike kogudust tutvustav intervjuu Reinaruga, ütles Ene Köster.

„Mis minul pabistada!” ütles Reinaru. „Minul on väike roll, jutluse peab peapiiskop.”

Reinaru sõnul peab ta tegema tund aega kestva ülekande kohta minuti täpsusega stsenaariumi. Sel pühapäeval on neil esimene proov laulukoori ja tekstilugejatega. „Mõõdame aja ära, et tunni sisse mahuks.”

Teenistusel laulab koguduse ühendkoor, musitseerivad Haapsalu muusikakooli õpetaja Aigar Kõrgessaar (kitarr) ja  muusikakooli õpilane Merili Kisant (viiul).

Ene Köster pole saanud 14 aastat jõuluõhtut kodus veeta, sest peab olema teleülekande juures. Tema kohus on vaadata, et kõik sujuks ja kui tekib hädaolukord, see lahendada.

Kösteri sõnul suuri prohmakaid jõululaupäeva ülekannetel pole juhtunud, küll aga ütles nende generaaator ükskord üles just enne esimese jõulupüha ülekannet. Õnneks ei olnud tegemist otsesaatega. Kirikulised olid nõus ootama, kuni uus generaator leitakse ja edasi sujus kõik nii nagu plaanitud.

Jõulujumalateenistuse ülekande juures on töös umbes 15-liikmeline meeskond, nende seas kuus operaatorit, kaks valgustajat, kolm inimest ülekandejaamas, autojuhid jt.

Viimastel aastatel ei ole Eesti president neil jumalateenistustel osalenud.

„Meile ei ole prominentide kohaloleks tähtis,” ütles Köster. „Kui tuleb, siis tuleb.”

Küll aga peavad kirikulised veerand tundi enne teenistuse algust kohal olema.

Millises kirikus teleülekanne tehakse, valib Eesti kirikute nõukogu oma liikmeskirikute hulgast. Väga kaugelt ei saa jõuluõhtu teenistuse ülekannet teha, sest ülekandebuss peab tegema järgmisel hommikul ka esimese jõulupüha teenistusest ülekande.

Et kõik  sujuks, teeb ülekandemeeskond 21. detsembril Lääne–Nigula kirikus peaproovi, kus lauldakse jälle kõik laulud läbi ja loetakse tekstid. Puhuks, kui teenistus kipub pikemaks venima, saab aja parajaks sättida lõpulauluga.

„Kui on näha, et läheb üle, saab poole laulu pealt lõputiitrid jooksma panna,” avaldas Köster väikese saladuse. Mõnel teenistusel on juhtunud, et ülekandeaeg saab otsa, aga kirikuõpetaja pole jõudnud veel õnnistamisenigi. Seda nimetas Köster täielikuks ebaõnnestumiseks ja lisas, et jõuluõhtul ei ole seda õnneks siiski juhtunud.

Mullu oli jõuluõhtu teenistuse teleülekanne Tallinna Püha Vaimu kirikust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments