Saaremaale asustatud Euroopa naaritsad hukkusid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Euroopa naarits. Foto: Vikipeedia
Euroopa naarits. Foto: Vikipeedia

Eile lõppes pilootprojekt, millega üritati Saaremaal luua hävimisohus oleva Euroopa naaritsa asurkonda. Kuigi enamik loomi hukkus, said teadlased projekti käigus olulist infot tulevikuplaanide jaoks, kirjutab Saarte Hääl.

Augustis Mullutu-Suurlahe piirkonda lahti lastud üheteistkümnest Euroopa naaritsast on tänaseks hukkunud üheksa. Leitud on ka kahe looma saatjad. 2002. aastal Euroopa naaritsa päästmise projekti Hiiumaal alustanud Tiit Maran leidis, et tulemus on küll kurb, aga ootuspärane.

Hukkunud naaritsatest viis olid Marani sõnul maha murtud rebaste poolt, ühe oli maha murdnud kass, üks loom jäi auto alla ja üks langes röövlinnu saagiks. Lahkamist ootava naaritsa surma põhjus on seni teadmata.

Maran leiab, et Saaremaa tulemust ei maksa üle dramatiseerida, arvestades, et Hiiumaale on aastate jooksul lahti lastud sadu loomi.

Seda, kas projektiga jätkatakse ka järgmisel aastal, Tiit Maran veel öelda ei osanud.

Tiit Marani sõnul ei suudeta projektiga muuta Euroopa naaritsat taas levinud liigiks Euroopas, küll aga säilib loomade geneetiline kood vabas looduses. “Tegevus toimub ju liigi säilimise nimel,” võttis Maran projekti kokku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments