Erakondade rahastamine: selg sirgu lüüa, süda kõvaks teha ja tõtt rääkida

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Silver Meikar. Foto: Siim Soolman / Raplamaa Sõnumid
Silver Meikar. Foto: Siim Soolman / Raplamaa Sõnumid

Riigikogu endine liige reformierakondlane Silver Meikar tunnistas teisipäevases Postimehes, et tema kaudu on erakonnale aastail 2009–2010 annetustena laekunud 115 000 krooni võõrast raha.

Ettepaneku annetada musta raha tegi peasekretär Kristen Michal, rahaümbriku andis Kalev Lillo, tunnistas Meikar.

Michal ja Lillo lükkasid Meikari väited ümber. Michali sõnul arvas erakond, et tegemist oli Meikari enda rahaga.

Lillo kinnitas teisipäeval antud intervjuudes, et ei ole Meikarile raha andnud, tegemist võis olla 2009. aasta europarlamendi valimiste kampaaniakulu hüvitamisega erakonnale.

Meikar ütles Eesti Päevalehele, et üles ajendas teda tunnistama riigikohtu hiljutine otsus mõjuvõimuga kauplemise kohta. (Ilmselt oli ajendiks Reformierakonnast nüüdseks lahkunud Mati Eliste juhtum, mille lahend mõjutas keskerakondlaste Priit Toobali ja Ester Tuiksoo juhtumi menetlust.)

Teisipäeval alustas riigiprokuratuur Meikari väidete kontrollimiseks kriminaalmenetlust.

PAAR KÜSIMUST

Lääne Elu küsis Läänemaa valimisringkonna riigikogu saadikutelt, mida nad arvavad Meikari ülestunnistusest ja millised on nende annetused oma erakondadele.

Neeme Suur,
Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Mida arvate Silver Meikari ülestunnistusest?

“Alati on keerukam suurtel erakondadel, kellel on võimalus olla suure raha juures. Piiblis on ka kirjas, et enne läheb kaamel läbi nõelasilma kui rikas mees taeva. Reformierakonnal ja Keskerakonnal on hulk sponsoreid, seega kindlasti ka hulk dilemmasid.

Olen hinges kõhklev olnud DASAde ja MSAde suhtes, aga praegu… võib–olla see olekski õige, muudaks poliitmaailma oluliselt läbipaistvamaks. Asi oleks avalik, deklareeritud.

Praegu pole muud teha, kui kahetsust avaldada. Kellel on selliseid annetusi olnud, võiksid ikka välja tulla — selline ülestunnistus parandab poliitmaastikku, igatahes!”

Kas olete erakonnale anonüümset raha maksnud või kas on Teile sellist ettepanekut tehtud?

“Õnneks ei ole sellist vajadust olnud. (Naerab.) Mis siin rääkida — kui vaadata valimiskampaaniaid, siis nende maksumuste vahe on mitmekordne. Sotsiaaldemokraadid on ammu rääkinud, et valimiskampaania rahalist mahtu peaks oluliselt piirama.”

Kas teete erakonnale oma teenistusest annetusi?

“Igakuine annetus, rohkem vabatahtlik. Peetakse heaks tooniks, et riigikogulane annetab nii keskkassasse kui ka kohalikule piirkonnale. Mina annetan 100 eurot kuus keskkassasse ja 20 eurot piirkonnale. Absoluutselt enda palgast, ei ole isegi teist võimalust.”

Kalle Laanet,
Keskerakonna endine liige

Mida arvate Silver Meikari ülestunnistusest?

“Iga informatsioon, mis viitab võimalikule kuritarvitamisele, kahjustab poliitika mainet. Teine pool on, et see annab tõuke seaduse korrastamiseks, et selliseid asju ei toimuks.

Ülestunnistus tekitab paljudes pahameelt, aga kes mõtleb tulevikule, saab aru, et see annab põhjust asju muuta.

Olen seisukohal, et erakondade poliitika rahastamine peab olema läbipaistev, et ei saaks tekkida ahvatlusi.

Mul ei ole põhjust Meikari jutus kahelda, kui ta ise seda tunnistab. Päevakajaline ja tõsine küsimus, miks mitte moodustada parlamendi uurimiskomisjon.”

Kas olete erakonnale anonüümset raha maksnud või kas on Teile sellist ettepanekut tehtud?

“Mina küll ei tea, et minu kaudu oleks nii tehtud.

Väljaspool riigikogu on Keskerakonna bürool kohustus annetustega tegelda. Kas ja kui palju võis keegi… sahinaid oli muidugi mitmesuguseid.

Ma ei ole nii sinisilmne, et arvata, et ainult Reformierakonnas või Keskerakonnas nii tehtaks, küllap tehakse seda suuresti kõigis erakondades.

Kui annetused moodustavad mõnel inimesel aastasissetuleku, tekib küsimusi küll.”

Kas teete erakonnale oma teenistusest annetusi?

“Olid konkreetsed summad, mida igas kuus või mõnel perioodil annetasime. Olenes riigikogu liikme sissetulekust ja positsioonist, aga kokkulepitud summa. Üle paarisaja euro.”

Lauri Luik,
Reformierakond

Kolmapäeval kirjutas Postimees, et 2009. aasta aprillist 2010. aasta septembrini on Meikarist suuremaid annetusi teinud vaid Lauri Luik.

Luigelt on siis üheksa annetuskorraga laekunud erakonnale 146 300 krooni. Silver Meikar on kuue annetuse ja 115 000 krooniga teisel kohal.

Luik ei soovinud Lääne Elule oma arvamust Meikari ülestunnistuste kohta avaldada.

„Meikari asja las kommenteerib ta ise,” ütles Luik.

Luik ei soovinud pikemalt vastata ka küsimustele, kuidas on temast saanud erakonna suurim annetaja.

„Olen annetanud oma raha erakonnale ja ka oma piirkonnale,” ütles Luik. „Valdav osa valimisperioodil tehtud annetustest on kampaaniakulud.”

Tõnis Palts,
Isamaa ja Res Publica Liit

Mida arvate Silver Meikari ülestunnistusest?

“Minu seisukohad ühtivad Meikari seisukohtadega. Kui see nii on (nagu Meikar räägib), on asi taunitav.

Ei tahaks anda hinnanguid, kes räägib tõtt, aga kui on tõesti selline asi, on hea, et ta välja tuli. Teistpidi teeb see poliitikale kahju, sest rahval on liiga suur soov üldistada.”

Kas olete erakonnale anonüümset raha maksnud või kas on Teile sellist ettepanekut tehtud?

“Ei, ei, ei, ei, ei! Ma olen ise nii palju rahastanud, et see pole minu jaoks…  kui Postimehest lugesin, tundus see asi  mulle uus. Ma ei ole rahaasjade juures olnud ega tea ka selliseid juhtumeid.”

Kas teete erakonnale oma teenistusest annetusi?

“On kindel summa. Suuri annetusi ma praegu ei tee. Minevikus olen palju toetanud, miljonites kroonides, see on tulnud kõik oma sissetulekust.

Riigikogu liikmena toetan ka praegu, aga need ei ole mul märkimisväärselt suured summad.”

KOMMENTAAR

Andres Ammas
MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik. Isamaaliidu peasekretär 1999–2001:

“Ma ei tunne Silver Meikarit üldse, aga ilmunud artiklid ja seisukohavõtud on kujundanud mulje temast kui põhimõttekindlast ja vaprast mehest. Ta ei ole vist tüüpiline reformierakondlane nagu tema praegused oponendid Michal või Lillo ja sestap pole tema poliitiline karjäär kulgenud sirgelt ülesmäge.

Meikari väited on usutavad. Vandenõuteoreetikud otsivad tema aususe tagant varjatud ambitsioone, sest nagu on öelnud keegi klassik: „Ausus on suurim salakavalus.”
Eks ole igal inimesel õigus selg sirgu lüüa, süda kõvaks teha ja tõtt rääkida.
Kui Meikari ütlused käivitaksid jõulise avalikkuse surve erakondade rahastamise praeguse korra muutmiseks, oleks see super! Sama taotleb ka MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik, kuhu mina kuulun.

2003. aastal suurendati erakondade rahastamist riigieelarvest kolm korda, hiljem veel kolmandiku. Samal ajal keelati äriühingute annetused. Mõte võis õilis olla, aga tegelikult muutus rahastamine varjatumaks ja ebaeetilisemaks. On  viimane aeg sellele Res Publica äpardusele lõpp teha.

Kui Isamaaliidu peasekretärina töötasin, olid äriühingute annetused lubatud, Isamaaliit oli võimupartei ja seetõttu tolle aja kohta päris rahuldavalt rahastatud. Toetuste kaudu soovisid ettevõtjad jõuda poliitikuile lähemale ka lihtsalt selleks, et neid kuulataks.

Muidugi olid annetajail omad huvid ja eks peasekretäri töö üks osa olnud eristada ettevõtjate kompetentseid nõuandeid ja ahneid ärihuve.

Tollal, tosin aastat tagasi, elasid erakonnad veel rahvatarkusest, et sea suu seki järgi. Valimiskampaaniates laiutamine tuli pärast 2003. aastat. Kahjuks on valijad ise osalt süüdi, sest sõnades on kõik kärmed riigi raha raiskamist hukka mõistma, aga erakonna logoga salli või kotti või pastakat või vähemalt kommi tahaks ju rehepapi järeltulija ikka saada!

Et poliitikud oleksid võõrast raha enda nimel parteikassasse kandnud, seda ma ei mäleta ja sellel poleks olnud mingit mõtet. Riigikogulased on alati annetanud suuremaid summasid, kui liikmemaks nõuab, ja peaksid minu hinnangul rohkemgi annetama, sest nad ei ole haljale oksale jõudnud enamasti mitte iseenese tarkusest, vaid paljude mõttekaaslaste töö tulemusena.

Ma siiski ei usu, et kõik erakonnad on samamoodi talitanud. Minu hinnangul on Reformierakond ja Keskerakond alati olnud teistest küünilisemad. Kas see on kajastunud ka rahastamisskeemides, ei tea. Eks makse ole mingil ajal „optimeerinud” paljud ja küllap on riigil erakondadeltki mingi maksutulu saamata jäänud.

Küllap on õiglane, kui nüüd riigieelarvest erakondadele laekuvaid summasid 2–3 korda vähendada. Kui riigikogu erakonnad seda ei tee, ja väga tõenäoliselt ei tee, saabub karistus loodetavasti järgmistel valimistel.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
SIIL UDUST
11 aastat tagasi

Õudsalt võikad vanamehed ikka võim on nii pähe löönud et saaks ainult pumba juurde. Huvitabv kaua see rahvas laseb endale pennalt panna või peab looduslik valik põlvkonna vahetama ennem kui muutused võimalikukS osutuvad. Kui poliitika ei meeldi siis ei tule seda kujundada vaid teha uus erakond ja kogu tingel tangel hakab otsast peale.

RE VOL2 -POLIITILISE STRIPTIISI VOOR ON ALANUD
11 aastat tagasi

Eile ajas ammas telfis juba tagasi pole kuud ega näind ja Mõis pidavat järelikult valetama. Lisab et aga ettevõtete poolt erakondade rahastamine on väga hea ja normaalne tegevus. – seda ma arvasin et see kodanikeühioskonna idee on vanaemadele mõeldud et tenda tegelikke tahtmisi varjata. ilmselt ei tea lauluõpetaja kodanikeühiskonna sisust mitte midagi. Jüri Mõis teatas eile, et varjatud annetusi tehti tollal ka nende erakonnas täpselt samamoodi, nagu Meikar seda skeemi kirjeldas. Inimesed, kes ei soovinud oma nime avalikus annetajate nimekirjas näha, andsid oma raha mustalt ja selle kandsid erakonna kontole erakonna liikmed. „See oli tavapärane praktika,” kinnitas Mõis. „Kõigile oli… Loe rohkem »

RE VOL1 -POLIITILISE STRIPTIISI VOOR ON ALANUD
11 aastat tagasi

Mõis selgitas, et mitmed anonüümsed annetajad ei soovinud oma nime erakonna rahastamisega siduda, kartes, et see oleks võinud näiteks takistada riigihangetel osalemist – ja said ilmselt läbi selle paremini riigihangetele ligi mille kaudu omakorda priskemaid annetusi tagada. Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Priit Sibul ütles BNS-ile, et ta ei oska kahe erakonna ühinemise eelnenut kommenteerida. Jüri Mõisa poolt viidatud ajal oli Isamaaliidu peasekretär Andres Ammas. http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/juri-mois-ka-isamaaliit-kasutas-varjatud-rahastamisskeemi.d?id=64436434 – nii et tee mis sa tahad eesmärk on iga hinna eest võimu omada ja kodanikeühiskonnast võite selle mehe puhul vaid und näha. Puhas demagoogiline retoorika. Võimu saavutamiseks selleks kõlbavad kõik parasitaarsed meetodid-… Loe rohkem »

eks
11 aastat tagasi

pisikegi sai piraka seebimulli puhumise läbi molli juurde ja ehitab seal meile sotsialismi

Tõde
11 aastat tagasi

Uurijatel pole Lauri väidete tõestamiseks vaja teha midagi lihtsamat kui võrrelda riigikogu komisjonile Lauri poolt esitatud MHD-d, maksuametile esitatud tuludeklaratsiooni, isikukontode väljavõtteid ja kõrvutada neid erakonna kassasse tehtud annetustega ning ongi lugu “kuldmüntide” müügist lõppenud.

Kolumats
11 aastat tagasi

Aga peab ju tunnustama ülimalt lihvitud poliitilist tegevust nende vennikeste poolt-lauseitamine ei läind läbi,läheme sujuvalt osalisele üle,samas osavalt tuld kõrvale juhtides ,et raha ju erakondadel pildil püsimiseks tarvis ja kust nad vaesekesed ikka võtavad …mulle see lähenemine meeldib,palun kohandada seda ka ettevõtete ja eraisikute puhul kui nad seadustele läbi sõrmede vaatavad,neilgi on raha vaja.

Lauri Luik, Reformierakond
11 aastat tagasi

Tõenäoliselt võis olla mingi keiss, et olen müünud oma kuldmündi maha või midagi muud sellist.

kodanik
11 aastat tagasi

Selgub, et Luik on annetanud erakonnale 310’000 krooni. Palju õnne, Luige valijad, olete kaudselt osalised rahapesus ja ullikese edutamises. See, et tiivad seda ametit välja ei kanna, on ammu näha, nüüd koidab ka kriminaalasi.

Alfred Nobel
11 aastat tagasi

Ja ka meie Lauri on selles skandaalses teos osaleja, kahtlaste toetustega “müntide müügist saadud sularahaga”

Lihtarvamus tõest
11 aastat tagasi

Kui inimesel on süüd ja ta seda püüab vältida, siis ta ei kommentaari ja ta salatseb. Sellepärast ma Luigekest enam ei usu tilgakestki ja ka üldse poliitikuid. Haljale oksae oma rahakotis jõuavad nad vaid info tel, mis neile teatavaks saab. See on võti kõigi nende väga “väikesepagaliste” ja “ülisuure” töökoormusega kurnatud saadikutel sellistele aamakstud ametikohtadele trügimiseks. Aeg oleks juba niikaugel, et rahvasaadiku vakinud rahvas määraks ka tema palga. Kui ei õigusta ennast – trahv kaela ja jalaga tagumise keha alumise otsa pihta….

Lihtarvamus tõest
11 aastat tagasi

Usun, et mõned kirjavead andestatakse – klahvidel pole enam tähti peal ja ei jõua ka kõike kontrollida. Palun andeks !

tõemonopol
11 aastat tagasi

Ammas räägib ju õiget juttu, aga ma ei mäleta, et ta oleks irl-is olles selliselt sõna võtnud! Kas nüüd siis oled jälle “rahvamees”, või näen mina ainukesena siin silmakirjalikkust? Mart Laar arvas ka, et rahval on haugi mälu, kui meie lähiajaloo “oma nägemuse” õpilastele õpikukaante vahele pani!