Panga küla mees kirjutas digitaalse raamatu

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Ridala valla Panga küla mees Aleksander Kaasik kirjutas oma reisidest Ukrainasse ja Valgevenesse e–reisiraamatu „Vabaduse mõtteis endisel Nõukogudemaal”.

„Reisiraamat on kõige otsesemalt virtuaalne,” kirjeldas varem pigem fotograafi kui kirjamehena tuntud Kaasik. See tähendab, et raamatu tekstist lähtuvad kõiksugu viited, mis aitavad koostada lugejal ise reisimarsruuti, annavad lisateavet huviväärsuste, ajaloo, poliitika jm kohta.

Teksti illustreerivad Kaasiku fotod: loodus, UNESCO nimistu kindlused, mäed ja Karpaatia külad. Eriline koht on Kaasikule Krimm. Reisikirjeldus teeb tagasipõikeid poliitikale, meenutab kirikute õõvastavat ajalugu.

„Vajutad lingile või fotole ja näed kohe, kus see asub,” kirjeldas Kaasik. „YouTube’i viited lisavad raamatule muusika– ja kunstielamuse.”

Kaasiku sõnul võiks tema raamatust abi olla neile, kes tahavad ise näiteks Krimmi sõita. Kes lugeda ei viitsi, võib pilte vaadata. Kaasiku sõnul on ta Valgevenes ja Ukrainas käinud vähemalt kümme korda. Nõukogude ajal lennukiga, uuemal ajal kolm korda autoga.

„Blogisid on mul palju, aga raamat on esimene, kui jätta välja kahasse kirjutatud kokkuvõte ühest nõukogudeaegsest sotsioloogilisest uuringust,” ütles Kaasik. „E–raamatul on tohutud võimalused anda lisainfot ja allikaviiteid.”

Järgmisena mõlgub Kaasikul mõttes üks Eesti reisiraamat selle kandi pealt, mis on ühes või teises paigas olnud enne ja mis on nüüd.

„Ühendada fotograafia, ajalugu, loodus ja ühiskond — et pilt jutustaks,” ütles Kaasik. Kaasiku sõnul annavad mõned pildid nii võimsa elamuse, et sellest võib elada mitu aastat. Ühe sellise elamusena nimetas ta 112 km pikkust ja kohati ainult 200 m laiuseks kahanevat Arabatskaja Strelka maariba Aasovi meres.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments