Teet Kallasvee – kire ja särinaga elatud elu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Teet Kallasvee julges teha oma elus kannapöördeid: astus ise tagasi linnapea ametist, võttis ette ümber maailma purjetamise. Foto: Arvo Tarmula
Teet Kallasvee julges teha oma elus kannapöördeid: astus ise tagasi linnapea ametist, võttis ette ümber maailma purjetamise. Foto: Arvo Tarmula

Teet Kallasvee, Haapsalu Uksetehase esimese müügidirektori, linnapea ja poliitiku, purjetaja ja tennisisti ereda leegiga põlenud elu kustus teisipäeva öösel vastu kolmapäeva.

„Kirglik ja särav,” iseloomustas ootamatult igaviku teele läinud Kallasveed tema võitluskaaslane Andres Ammas. „Ta särises ise ja pani kõik ka enda ümber särisema.”
Ammase sõnul oli Kallasvee kõige ehtsam sportlashing. Kõike tegi ta kirega, pannes mängu kogu oma jõu ja hinge.

See võis kogenud silmale välja paista juba varasest noorusest. Kallasvee klassikaaslane Haapsalu gümnaasiumist Kalle Kruusmaa meenutas, kuidas klassijuhataja Henn Klippberg ütles üsna 9. klassi alguses, et see on meie tulevane linnapea.

„Mõtlesime, et Klippberg teeb nalja,” meenutas Kruusmaa toonast reaktsiooni. „Meie ei osanud küll midagi sellist arvata.”

Kruusmaa mäletab Kallasveed kui sõbralikku ja abivalmis klassikaaslast, kes tegeles juba maast madalast purjetamisega. Ei läinud uhkeks, kui tegi karjääri ja sai linnapeaks.

Koit Uus oli esimene, kes nägi Haapsalu Uksetehase edukas müügidirektoris Haapsalu tulevast linnapead. Uusile oli Kallasvee südikus juba varem silma hakanud.

Aastaid tagasi koputas Uusi Haapsalu–korteri uksele üks noormees. Ütles: „Tere, ma tahaksin tööd.” Mees tuletas Uusile meelde, et on seesama poiss, kes talle ammu aega tagasi merele appi tuli.

Uus mäletas seda lugu. Ta oli sõbraga merel hätta jäänud ja nad vaatasid kadedusega, kuidas üks nolk tiirutas purjekaga elegantselt nende kaatri ümber, meenutas Uus.
„Et ta võis olla nii 12–13aastane, nimetasime ta endamisi Pioneeriks ja kutsusime appi.”

Uusi ukse taha ilmunud Pioneer oli vahepeal lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli ja Soomes töötanud. Muidugi sai ta uksetehases tööd.
Uksetehasesse jäi Kallasvee kümneks aastaks, enne kui läks Tallinna oma äri ajama.

„Tema peale võis alati loota,” ütles uksetehase juhataja ja sõber Ago Soomre. „Tehase müügipool jäi tükiks ajaks Teedu nägu.” Soomre sõnul on uksetehase koduleht siiani Teet Kallasvee nägu, see on tema ajal tehtud ja seal on veel tema koostatud materjali.
Soomre lisas, et Teet Kallasveel on suuri teeneid Haapsalu tennise arengus, ta oli tennisekooli esimene tegevjuht ajani, mil pühendus seilamisele.
„Haapsalule väga oluline inimene,” sõnas Soomre.

Võitluskaaslane linna juhtimise päevilt Andres Ammas tundis Kallasveed ajast, mil tema oli õpetaja ja Kallasvee koolipoiss.
„Mäletan teda kui nutikat koolipoissi,” ütles Ammas. „Muusikahuviline oli.”

Ammase hinnangul sai Kallasvee linnapeana suurepäraselt hakkama. Tema uuendas ka linnavalitsuse koosseisu.
„Kirglik — see on esimene sõna, mis teda iseloomustama sobib,” ütles Ammas.

Kirge ja särinat oli tunda ka volikogu neil istungeil, millest Kallasvee osa võttis. Lätis firmat juhtides või ilmameredel seilates ta väga tihti volikokku ei jõudnud, aga kui kohapeal oli, siis opositsionäärina ta linnavõimule armu ei andnud. Alles volikogu jaanuariistungil tulistas ta mitu eelnõu päris auklikuks.

Ühel pühapäeva hommikul selle aasta jaanuaris oli Kallasvee Vikerraadios Andres Ammase külaline. Rääkis, et hingematvat ilu näeb ainult jahiga merel olles. Kirjeldas oma plaane — need olid tal tehtud 2016. aastani. Tal oli täpne graafik, mis aastal mis merel nad koos abikaasa Sirjega seilavad. Abikaasa tegi samuti endale kaptenipaberid ja jupikaupa ümbermaailmareisiks oli neil lastud ehitada Eesti üks paremaid purjekaid Stella Pioneer.

Et ümbermaailmareisi kavandaval mehel on tervisega probleeme, kuulis Ammas alles mõne kuu eest.

Kallasvee ei hakanud haiguse pärast oma eluplaane muutma. Nii mõnigi Haapsalu purjetaja pidi temaga sel suvel Vahemerele minema. Ago Soomre rääkis Kallasveega viimati vähem kui kolm nädalat tagasi, täpsustamaks, kuhu lennupiletid osta, et mais Stella Pioneeriga Vahemerele minna.

„Siis ta rääkis oma haigusest ja ütles, et sõidab Eestisse ravile,” ütles Soomre.

Teet Kallasvee
19. märts 1966 — 11. aprill 2012
Sündinud Haapsalus

Haridus
• 1984–1991 Tallinna tehnikaülikooli keemiateaduskond, puidutöötlemise tehnoloogia insener
• 1981–1984 Haapsalu I keskkool
• 1973–1981 Haapsalu 8–kl kool

Töö
• 2010–2011 Läänemaa omavalitsusliidu tegevjuht
• 2009–2010 TT Manager OÜ tegevjuht
• 2008–2009 Eesti Tenniseliidu tegevjuht
• 2007–2008 SIA Manutent Latvia juhatuse liige
• 2003–2007 SA Läänemaa Haigla nõukogu liige
• 2002–2007 Haapsalu linnapea
• 2001–2002 Maakri Disain OÜ juhatuse esimees
• 1992–2001 Haapsalu Uksetehase müügidirektor
• 1991–1992 Insinöörivoima OY (Soome), tootmispraktika, ehitustööline
• 1990 Metsä Serla OY Vääksyn tehtaat, tootmispraktika, liinitööline

Ühiskondlik tegevus
• Euroopa Liidu Regioonide Komitee (Euroopa omavalitsuste parlament) liige, juhatuse liige, asepresident
• Haapsalu linnavolikogu liige
• SA Haapsalu Piiskopilinnuse Fond nõukogu liige
• IRLi liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments