Eesti suurimad tuulepargiettevõtted ühinevad

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Virtsu tuulepark.
Virtsu tuulepark

Eesti suurimad tuulepargiettevõtted Freenergy, Vardar Eurus ning Nelja Energia koonduvad Nelja Energia alla, mille tulemusel tekib traditsioonilise juhtimise ja omandistruktuuriga Eesti, Läti ja Leedu tuuleparke 100% omav energiaettevõte. Uus struktuur annab uut jõudu pooleliolevate elektrijaamade valmimiseks kolmes Balti riigis, lisaks laienetakse ka teistesse taastuvenergia valdkondadesse, eeskätt biomassist energia tootmisse.

Uuenev ettevõte plaanib muu hulgas lõpuni ehitada Hanilas asuva tuulepargi.

Ühinemislepingut kommenteerides ütles Nelja Energia juht Martin Kruus, et tegemist olulise ühinemisega Eesti taastuvenergeetika valdkonnas. „Kui seni juhtis Nelja Energia tuuleparke investoritega (Freenergy ja Vardar Eurus) sõlmitud juhtimislepingu kaudu, siis algselt vaid mõnest projektist alguse saanud ja tänaseks suureks organisatsiooniks kasvanud ettevõtet pole enam otstarbekas selliselt hallata,” ütles Kruus.

Ettevõtte juht lisas, et ühinemise tulemusel tekib 17 Eesti, Läti ja Leedu tuuleparki omav ettevõte, kuhu koonduvad kõik investeeringud ja ka juhtimine ning kes on elujõulisem investor ja lihtsama struktuuriga partner kõigile osapooltele: „Eestis plaanime ehitada lõpuni pooleliolevad maismaa tuulepargid Aseris, Paldiskis, Kundas ja Hanilas ning meretuulepargi Loode-Eestis.”

Kruus täpsustas, et lisaks ehitatakse kaks tuuleparki Leedus ja üks Lätis ning rajatakse kaks biogaasijaama Eestis, mis on tuuleenergiale lisaks teine perspektiivne taastuvenergia liik. „Lähiaastatel investeerime Baltikumi taastuvenergeetikasse 150 miljonit eurot, millele lisandub veel meretuulepargi maksumus,“ ütles Kruus.

Lisaks Eestile tegutseb Nelja Energia alates 2007. aastast Leedus ja 2008. aastast Lätis. Ettevõtte juht näeb tulevikus taastuvenergia kasvu pigem naaberturgudel kui Eestis. „Leedu turu muudab perspektiivseks fakt, et Ignalina tuumajaam suleti 2010. aastal ja see on muutnud Leedu elektrienergiat importivaks maaks, kus kodumaiste elektrivõimsuste arendamine on praegu prioriteet,” lausus Kruus. Nelja Energia juht selgitas, et Lätis on täna tuuleenergia koguvõimsus Eestist kuus korda väiksem, mistõttu on väljavaated taastuvenergeetika valdkonnas head. Kruus lisas, et võttes kokku tuuleenergia, biogaasi, biomassi ning hüdroenergia, moodustab Eestis taastuvenergia täna ligi 15% kogu elektri tarbimisest, sellest ligikaudu 5% on tuuleenergia.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader
9 aastat tagasi

I really liked your blog article.Much thanks again. Fantastic.

server rackmount enclosure
10 aastat tagasi

I am so grateful for your article.Thanks Again. Great.

ca health insurance
10 aastat tagasi

Thanks so much for the blog.Thanks Again. Really Great.

make money online
10 aastat tagasi

Appreciate you sharing, great article post.Much thanks again. Fantastic.