Vormsi perearst Madis Tiik rääkis Oru kooli õpilastele spordist ja elust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Perearst ja Eesti pikamaajooksu meister Madis Tiik pidas eile Vanalinna Bowlingus Oru kooli õpilastele loengu sportlike eluviiside vajalikkusest enda kogemuse kaudu.

Madis Tiik soovitas koolinoortel proovida võimalikult mitut spordiala, nii individuaalalasid kui ka meeskonnamänge, ning mitte teha lõplikke spordivalikuid enne 13.–15. eluaastat. „Ei maksa karta kahes või rohkemas trennis ja huvialaringis korraga käimist – see on täiesti normaalne,” ütles Tiik. „Teie võimed tulevad välja alles põhikooli lõpuklassides,” lisas ta.

Tiik tõi huvitavaid näiteid nii enda sportlaskarjääri saavutustest kui ka põnevatest seikadest, mis tal spordimehena juhtunud on. Näiteks õnnestus tal sõjaväes saada seersandi pagunid, kuna jooksis 1000 meetrit mantli, mütsi ja saabastega väga hea ajaga – 2.47.

Tiik rääkis noortele oma noorusaja päevaplaanist ning sellest, kui oluline on, et kujuneks välja päevarežiim. Nii mõnegi lapse kurvastuseks ütles Tiik, et tegelikult tuleb argipäeva režiimi hoida ka nädalavahetusel. „Natuke kauem võite magada, aga mitte nii, et poole päevani olete voodis pikali,” ütles ta.

Perearst ja spordimees rääkis lastele ka sellest, kui raske oli tippspordist loobuda, kuid rõhutas, et sportlikud eluviisid on tema elus tänase päevani äärmiselt olulisel kohal. Tiik pälvib endiselt suurepäraseid aegu nii jooksmises, orienteerumises kui ka suusamaratonidel. „Viimased seitse aastat on minu põhilised eesmärgid sporditegemises olnud teatud mõttes piiri kompamine – distantsid on muutunud järjest pikemateks, ekstreemsemateks,” ütles ta.

Lapsed said teada, et sportlik päevarežiim aitab suurendada stressirohketes situatsioonides hakkamasaamist, ambitsioonikust, tahtejõudu ja sihikindlust. „See annab positiivset tagasisidet, kui sul on treeningpäevik ees ja sa vaatad, et oled suutnud teatud spordiplaanid täide viia,” ütles Tiik. „Latt peab alati olema viidud kõrgemale, kui sa arvad, et suudad,” ütles ta.

Tiik rõhutas, et sportlikud eluviisid tagavad hea enesetunde ja aitavad parandada ka sotsiaalseid suhteid, sest tihtipeale toimub võistlus- ja trennikaaslaste vahel suur vennastumine. „Sportimise kaudu saate uusi sõpru ja kui teil on kunagi raske, siis spordikaaslastest võivad saada teile väga head nõuandjad ja toetajad,” ütles Tiik.

Eveliis Eek

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments