Haapsalu vanal kalmistul võeti maha vareste pesapuud

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Täna lõppes Haapsalu vana surnuaia vareste hea põli, kui Saaremaa arboristid–puuronijad nende pesapuud ära harvendasid.

„Võtame alla viis ohtlikku ja varesepesadega puud. Osa neist on on kasvanud ristidesse, haiged, kahvelharulised,” ütles Heiki Hanso osaühingust Arborest.

Haapsalu vanal kalmistul oli Saaremaal elav inglane Robbie ennast vinnanud kõrgele saarepuu otsa ja saagis puud jupphaaval tükkideks. Et hauakivid viga ei saaks, lasti mõni puuoks alla köie otsas.

„Haapsalu töö on keskmise keerukusega. Kõige keerulisem on seal, kus muinsuskaitse ja vähe vaba ruumi. Näiteks Saaremaal Kihelkonna kalmistul tuli iga puujupp eraldi puu otsast alla lasta,” ütles Heiki Hanso.

Saaremaa ettevõte Arborest on spetsialiseerunud keerulistes tingimustes puude mahavõtmisele. „Inimesed ajavad meid tihti segi alpinistidega, aga mägironimine ja puu otsa ronimine on ikka erinevad asjad,” ütles Hanso. „Meie töövahendid on näiteks palju suurema raskustaluvusega.”

Haapsalu linnavalitsuse haljastuse ja heakorra spetsialisti Triin Tarvi sõnul otsustas linn lasta puud maha võtta, et vabaneda varestest, kes poegimise ajal vahel lausa inimesi ründavad.

„Oleme proovinud pesasid lõhkuda, aga linnud tulid tagasi ja tegid uued pesad,” ütles Tarv. „Nüüd otsustasime arboristid appi kutsuda.”

Ühe puu mahavõtmine läheb maksma 110 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
GREEN
12 aastat tagasi

NEED OLID NEED PUUD KUS VAESED LINNUD ARMASTASID OLLA.
PUUD ON PÜHAD JA LINDUDE RAHU EI TOHI RIKKUDA. VIIN NEILE KA SEE SUVI SÜÜA MIS SIIS, ET PESASID VÄHEM. ÄRGE KIUSAKE NEID LINDE.

Gangreen
12 aastat tagasi
Reply to  GREEN

Austatud linnusõber, võta ämber ja lapp ka kaasa ning pese hauplaadid varese sõnnikust puhtaks

ikkagi
12 aastat tagasi

Palju kära ei millestki ! Lugege! Alla võetakse 5 ohtlikku ja haiget puud! Ok, pesad on alles,aga need on tühjad praegu! Seal on veel puid kui palju kuhu uued pesad teha !

ivar
12 aastat tagasi

vareste pesa võeti maha kuna selle puu all on hauad lausa valged nende s….misest. ega keegi oma mersut ka sellise puu alla pargiks.

to ikkagi
12 aastat tagasi

Loe artikkel hoolega läbi, puud võeti maha ikka vareste pärast, seda, et mõni puu haige oli, väitis töid teostanud firma tööline.
Kohe kui Haapsalu metsapealinnaks sai, hakkasid laastud lendama.

En.
12 aastat tagasi

Varesed oleks leppinud ka haavlipüssiga. Milles puud süüdi olid?

Ikkagi
12 aastat tagasi

Varestepesad on praegu tühjad.
Haapsalus on metsa ja puid küll kuhu linnud saavad uued pesad ehitada.
Kui haiged puud maha võetakse ei tähenda seda,et linnud surevad!

sorts
12 aastat tagasi

mul tekkis küsimus—miks telliti töö mingilt N asulast pärit firmalt? kas tõesti poleks leidnud kohapealt meest/firmat ,kes sama asja teinuks ehk isegi odavamalt? ( nt. tööotsijate kodu vmt,) elik—mingid kõrvad on kuskilt näha…

see
12 aastat tagasi
Reply to  sorts

tehti veel väga odavalt, oleks sellele tööle rahvusvaheline konkurss korraldatud, oleks kümneid kordi kallimaks läinud. kuid vareste kodude likvideerimise koha pealt on kõik normis, see käib kokku valitsuse samasuguse poliitikaga inimesed oma kodudest ilma jätta, peaasi , et kreeklastel hästi läheb

Varesekasvataja K.
12 aastat tagasi

Artikkel ei olnud mitte sellest, et puud on vanad ja varisemisohtlikud, vaid sellest et maha võeti vareste pesapuud…. . Kui ikka linnavalitsus elab mõtetes lapsepõlves nähtud multifilmis mustast ja valgest koerast(seal oli jah see kurjategija vares), siis minuarust on minu kui maksumaksja pahameel ju õigustatud. No ei ole erinevalt multifilmist need varesed süüdi meie hädades. Ja sellesama raha eest oleks saanud äkki lappida mõne teeaugu või teha midagi muud ühiskonnale kasulikku

Gen.
12 aastat tagasi

Enne kisamist võiks enne mõelda. Kui linnavalitsus midagi teeb,on paha,kui ei tee,siis ka…..Vareste arv on selgelt üle mõistuse-kevadeti nad ründavad isegi inimesi.Kohe mitte ei usu,et irisejad on samamoodi kirbu ja rotikaitsjad.Ning söövad ainult muru,sest ka toiduks on ju mõni siga tarvis maha lüüa.Ja vanu puid on ikka tarvis seal maha võtta,muidu lõhuks need kukkudes kümneid hauaplatse…..

K.Silde
12 aastat tagasi

Kommunistlikus võitluses varestega saab linnavalitsus veel hakkama aga võitluses tänavaaukudega jääb ilmselgelt alla. Süüdi on kapitalistid oma autotoodanguga millega õõnestatakse nõukogude inimese heaolu.

Need
12 aastat tagasi
Reply to  K.Silde

augud ongi meie majanduse alustala-tööd saavad auguparandajad,killujahvatajad,automüüjad-parandajad,maksud laekuvad,skp saab pidevat turgutust jne.Kui teha nii korralik taristu,et pidevalt lappima ei pea kaoksid viimasedki töökohad.Mõelge sellele enne kui nurisete.