Saade “Meie inimesed” jõuab Läänemaale

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Aleksei "Meie inimeste" toimetaja Grete Lõbuga. Foto: Arvo Tarmula

Aleksei "Meie inimeste" toimetaja Grete Lõbuga. Foto: Arvo Tarmula

Kui reede hommikul Haapsalu neuroloogilisse rehabilitatsioonikeskusse sisenen ja ETV võttegruppi otsin, pärib ülemõde Kaja Mander muiates: „Millist? Meil on neid siin kaks.”

Nii ongi. „Ringvaate” meeskond teeb lugu kõnnilaborist ja Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi toetusega tehtavaist kõnnianalüüsidest. Mina tulin kohtuma ETV saatesarja „Meie inimesed” tegijatega.

Saate koduleht tutvustab „Meie inimesi” kui sarja meist endist ja teistest meie ümber.
Produtsent Hannela Lippus reisib oma meeskonnaga mööda Eestit, et inspireerivate inimeste lugusid telepurki püüda.
„Huvitava loo puhul ei saa olla mugav ega piirduda ainult Tallinnaga,” ütles Lippus.

Portreteeritavate leidmiseks on tal aja jooksul kujunenud omalaadne võrgustik, kes teavitab teda silmapaistvatest inimestest ja nende lugudest. Huvitavaid teemasid on oodatud pakkuma ka vaatajad.

Haapsalus on „Meie inimeste” võttegrupp juba korra käinud. Siis filmiti tegusat Aliidet, kes peab Uuemõisas edukat pagariäri. Seekord võeti üles kahekümnendates aastates tallinlast Alekseid, kes peab veetma aastatetaguse trauma tõttu oma päevad ratastoolis.

Alekseist rääkiva osa toimetaja Grete Lõbu ütles, et isikuloos teeb inimene ise saadet. „Ükski saade pole eluküsimus. Üritame inimesest aru saada ja hoiame ise tagaplaanile,” seletas Lõbu.

„Elame mõne päeva portreteeritava rütmis. Ei ole võimalik teha kellestki portreelugu vastu tahtmist,” võttis produtsent Lippus asja kokku.

Telesaate filmimine tähendab palju aja parajaks tegemist: rehabilitatsioonikeskuse pisikestesse ruumidesse ja kitsastesse koridoridesse ei mahu alati korraga kogu võttemeeskond. Aega veedetakse näiteks haigla kohvikus – üllatus, üllatus! – ETVd vaadates.

Ühe osa filmimiseks kulub tavaliselt umbes kolm päeva. Ka Aleksei loos on Haapsalu vaid üks episood. Kahel järgmisel võttepäeval läheb saatemeeskond pealinnas koos noormehega nii kooli kui ka peole.

Taastusravi on mehe elus nõnda oluline osa, et sellest ei saa mööda vaadata, ja Haapsalus on raviks loodud ainulaadsed tingimused.
Rehabilitatsioonikeskuse ülemõde Kaja Mander sõnastas haigla moto: „Meie ülesanne on õpetada inimest võimalikult iseseisvaks.” Alekseil tundub selleks motivatsiooni olevat.

Aleksei saadet näitab ETV 20. veebruaril kell 20.35. Aliide pagariärist rääkiv saade on eetris nädal varem, 13. veebruaril.

Lähiajal on Läänemaal kavas teha ka portreelugu Noarootsi gümnaasiumi Saksamaalt pärit õpetajast. Selle osa toimetaja on Maire Aunaste.

Silvia Urgas

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments