Noarootsi loodusinfokeskus tutvustab piirkonna eripära

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Täna, 21. oktoobril avati endise Pürksi mõisa rekonstrueeritud kõrvalhoones Noarootsi looduskeskus.

Noarootsi abivallavanem Aivo Hirmo ütles keskuse avamisel, et sellest võiks saada terve Põhja-Läänemaa loodusinfokeskus, nagu Lõuna-Läänemaal on Matsalu keskus. 

Nõukogude ajal oli hoone kasutusel laudana, hiljem plaaniti lammutada. "Kordategemiseks raha ei olnud, aga õnneks ei olnud raha ka lammutamiseks," naeris Hirmo. "Siis jõudsid kohale muinsuskaitsjad ja hoone võeti kaitse alla."

Hävimise peatamiseks pandi majale uus katus kuus aastat tagasi, rahapuudusel hoone taastamine seisis, kuni Keskkonnainvesteeringute Keskus eelmisel aastal õla alla pani. Maja taastamine läks maksma 130 000, keskuse sisustus 25 000 eurot. Hoone arhitekt on Katrin Etverk.

Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel on korrastatud ka Pürksi mõisa kunagi täiesti võssakasvanud park ja taastatud kiviaiad, nüüd on pargis jalutusrajad ja valgustid. 

Keskuse ekspositsiooni pani kokku töörühm Marko Valkeri juhtimisel. Näiteks Noarootsi geoloogiat tutvustav stend kinnitab, et Eesti on Euroopa kõige kivirikkam piirkond − siin asub 90% Euroopa hiidrahnudest, ja Eesti kõige kivirikkamaks piirkonnaks võib pidada just Noarootsit. Ekspositsiooni osa on ka Pürksi lähedal asuvat Saare matkarada tutvustav multimeediaprogramm. 

Noarootsi gümnaasiumi hallatavas looduskeskuses on igati tänapäevane sisseseade loodusteemaliste konverentside, õpitubade ja koolituste läbiviimiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Loodussõber
12 aastat tagasi

Vastavalt uudise teemale on fotograaf on olnud “loodushuviline”. Pildil nr. 3 oleks meelsasti vaadanud, mis tore lind ametniku pea kohale paigutatud. Nüüd on ilma peata lind.