Haapsalu sallid on Californias väljanäitusel

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Berkeley pitsi– ja tekstiilimuuseumis San Francisco lahe äärses Põhja–Californias on näitus „Eesti kootud pits”. JAAK TREIMAN
Berkeley pitsi– ja tekstiilimuuseumis San Francisco lahe äärses Põhja–Californias on näitus „Eesti kootud pits”. JAAK TREIMAN

USAs Californias San Francisco lahe ääres Berkeleys pitsi– ja tekstiilimuuseumis on praegu esinduslik väljapanek Haapsalu sallidest ja eesti rahvuslikest koemustritest. Näituse nimi on „Eesti kootud pits”.
 
Näituse kuraator on Eestis tuntud Ameerika käsitöökoolitaja Nancy Bush. Välja pandud Eesti pitsid, sh arvukalt ehtsaid Haapsalu salle on enamikus pärit ta enda pitsikogust.
 
Fotodelt näeb näitusevaataja meie armastatud sallikudujaid koduses Haapsalu ümbruses läbi aastakümnete: lossimüüri ääres piltnikule poseerimas, puumaja õuel salli raamitamas. Juures on asjatundlikud ja täpsed tekstid.
 
Nancy Bush (s 1951) on oma käsitööretkedel käinud maailma eri paigus. Haapsalus õppis ta vanadelt sallimeistritelt ise pitsilise koekirja tegemist, et seda hiljem teistele oma kodumaal USAs edasi anda. Ta on koostanud mitu eesti kudumeid tutvustavat ülevaateteost.
 
 
Sall seob rahvaid ja kultuure
 
Juba 2002. a Haapsalus käies tunnistas Bush Lääne Elule, et tema kaugem eesmärk on kirjutada raamat Haapsalu rätikust. 2008 avaldaski ta USAs oma ülevaatliku raamatu eesti kootud pitsidest. See oli aasta varem, kui Eestis ilmus sallimeister Aime Edasi ja käsitööõpetaja Siiri Reimanni koostatud menukas teos „Haapsalu sall”. Nii nagu Eesti salliraamatust, on ka Bushi omast ilmunud uustrükk, praegune väljaanne on saadaval koos tunniajalise DVD–plaadiga, kus õpetatakse Haapsalu salli kudumistehnikaid.
 
„Põhjaliku inimesena käis Nancy Bush enne neli–viis suve Haapsalus, õppis meistrite juures sallikudumise tehnikat ja nippe, raamimist ja mustreid. Põhiõpetaja oli tal Linda Elgas,” kirjutas LE Nancy Bushi raamatu ilmumise puhul kolm aastat tagasi.
 
Kui nüüd 1. oktoobril Haapsalu salli muuseumis Rootsituru ringil Ehte kunsti– ja käsitöökojas lõpetati kogu suve kestnud sallikudumise töötuba ja tähistati sallimuuseumi 8. aastapäeva, tõdeti, et ameeriklanna Nancy Bush on Haapsalu salli oma raamatu kaudu propageerinud üle maailma. Näiteks tänavu tuli Belgiast 16 naist Haapsallu ainult selleks, et sallikudumist õppida.
 
Berkeley pitsimuuseum kasvas seitsme aasta eest välja pitsi– ja tekstiiliasjatundja Kaethe ja tema mehe Jules Klioti 46 aastat tagasi loodud kunstkäsitöökeskusest Lacis.
 
Eesmärk on edendada käsitöö– ja tekstiilikunsti. Erilist rõhku pannakse teiste rahvaste näputöötraditsiooni tutvustamisele: uued tehnikad, mustrid, töövõtted ja –vahendid.
 
 
Haapsalu ja Berkeley võiksid sõbraks saada
 
Sisult ja eesmärgilt näib muuseum üsna sarnane Haapsalu sallimuuseumi ja käsitöökojaga. Sünnib mõte, et need kaks sobiksid hästi koostööd tegema ja kummaltki õppima.
 
Praeguse väljapaneku kohta Berkeley pitsimuuseumis ütles Nancy Bush, et talle on au neid armsaid esemeid näitusel huvilistega jagada. „Muuseumi rahvas on teinud imelist tööd Eesti ja Haapsalu tutvustamiseks ameeriklastele.”
 
Näituse avamisele 17. septembril oli tulnud ka kohalikke San Francisco lahe ääres elavaid eestlasi, kellest mitugi oli selga pannud Eesti rahvarõivad.
Kui Utah’ osariigis Salt Lake Citys elav Nancy Bush 2002. a Haapsalus käis, kirjutas LE, et Bush kihlus eesti käsitööga. Nüüdse Berkeley näituse puhul ütles ta, et on tõesti pühendunud Eesti käsitöötavade kaitsmisele ja hoidmisele ning endiselt lummatud Eestis kuuldud lugudest ja omandatud käsitöötehnikatest.
 
Eesti aukonsul Los Angeleses Jaak Treiman ütles Nancy Bushile, et viimane on pälvinud kõigi eestlaste tänu inimeste teadlikkuse suurendamise eest laias maailmas me väikese riigi ja rahva olemasolust ja aastasadu kestnud käsitöötavadest.
 
Näitus San Francisco lähedal Berkeleys on avatud 4. veebruarini. Sellest saab ülevaate ka Lacise muuseumi võrguleheküljel http://lacismuseum.org.
 
Margus Välja
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sõprust looma
12 aastat tagasi

kindlasti peaks haapsalu linna 100 liikmeline delegatsioon sõitma Berkeleysse sõprust otsima, see oleks nii nunnu, Betlemaga juba sõbrustame