Läänemaa aasta õpetaja on Mai Jõevee

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mai Jõevee Foto: Katrin Pärnpuu

 

Läänemaa aasta õpetaja Mai Jõevee ütleb, et 43 tööaasta jooksul pole tal olnud päeva, mil ei taha tööle tulla.

„Kui kollektiiv on hea, siis tuledki rõõmuga. Mina küll tulen ja igal pool ütlen sõna sekka. Nad lasevad mul öelda ka, et las vana inimene räägib,” ütles Mai Jõevee õpetajate päeva eel naljaga pooleks.

Ka hoiab koolis kinni laste heatahtlikkus ja võluv suhtlemine: see kõik annab energiat, mõnikord päris pisikesed asjad. Õpetaja ei saa olla tusane  ega sünge, siis on väga raske seda tööd teha, rääkis Jõevee.

1946. aastal sündinud Jõevee on eluaeg käinud kahe kooli, Lihula ja Kullamaa vahet. Ta on mõlemas õppinud ja mõlemas ka õpetaja olnud.

Lõpetanud Lihulas keskkooli, kaalus ta, kas õppida edasi agronoomiat, matemaatikat või kehakultuuri, ja otsustas, sportlik tüdruk, nagu ta oli, viimase kasuks.

Pärast Tallinnas ülikooli lõpetamist tuli ta 1968. aastal tagasi Lihulasse viieks aastaks õpetajaks. Pärast seda on ta töötanud Kullamaal, andnud aastakümneid kehalist kasvatust ja terviseõpetust. Viimane on jäänud praeguseni: tänavu kaheksa tundi nädalas.

Et „vana inimene” kehalist kasvatust enam ei anna, õppis ta 20 aastat tagasi juurde terviseõpetuse eriala, nuusutas sotsiaaltööd ja majandust, pidas üheksa aastat direktori–  ja 13 aastat klassivälise töö organisaatori ametit.

„Ei, ma ei ole oma valikut kahetsenud. See töö ei ole kunagi ühesugune. Igav ei hakka. Aine võib olla sama, aga lapsed on ju igal aastal erinevad,” rääkis Jõevee.

Õpetajatööd hulluks ametiks ei pea ta hoopiski. „See oleneb natuurist. Mina olen ju see suhtleja, ma tahan ringi liikuda ja tegutseda,” rääkis ta. „Mulle on lapsed alati meeldinud. Kui ma veel ise koolilaps olin, siis ikka sahmerdasin pisematega.”

Jõevee lisas, et ta on üldse konservatiivne inimene: mis tehtud, see tehtud, ei ole vaja hakata ringi tegema. „Ma ei tõsta kodus mööblit ka ümber. Tütar näiteks tõstab,” märkis ta. Abikaasa on Mai kohta ütelnud, et Mai on Eestis ohustatud tõug: kodus ei püsi, sahmerdab ringi, puhata ei malda.

Jõevee rääkis, et kaks aastat peaks veel töötama: siis saab 45 tööaastat täis; aga ta võtab aasta kaupa, kuni tervist ja energiat jätkub.

Jõevee sõnul on tal hea meel, et Läänemaa aasta õpetaja 2011 on just terviseõpetuse õpetaja, sest see aine vajab edendamist. Seda on ta ka jõudumööda teinud: terviseõpetuses on hakatud olümpiaade pidama, juba üle–eestilisigi.

Kahetsenud on Mai Jõevee ainult seda, et ta pole õppinud inglise keelt. „Sellest ma tunnen kogu aeg meeletut puudust, ma ei saa arvutis ka õieti hakkama,” rääkis ta.

Kui kõnelda õpetajatöö varjukülgedest, siis nimetas Mai Jõevee suundumust, et ühiskond ei väärtusta õpetajat nii palju, kui võiks. Kui õpetaja eksib, on kriitika ülitugev, kui teeb hästi tööd, ei märka keegi. „Ikka tunned ennast riivatuna, kui ka kriitika käib kellegi teise kohta,” rääkis Jõevee.

„Vanasti oli õpetaja ikka see, kellest väga lugu peeti,” meenutas Jõevee.  Õpetaja oli tark, ikka kõige targem, nüüd on laste silmaring laiem ja õpetaja rohkem suunaja rollis.

Laste distsipliinitaju oli vanasti tugevam, kohusetunne suurem ja tilk tõrva rikub mee: kui klassis on üks kasvatamata laps, võib see untsu keerata kogu tunni.

Kuigi: ulakust tehti ka varem, meenutas Jõevee ja rääkis loo, kuidas kunagi ajanud koolist koju tulnud poisikesed kummuli ühe üksiku naisterahva heinasaod: „Tollal tehti ju käsitsi heina ja üksik vanainimene ka, mõtle, missugune pahandus.”

 

Mai Jõevee

Kullamaa kooli kauaaegne õpetaja. 2010.–2011. õppeaastal alustati tema eestvedamisel projektiga ,,Terves kehas terve vaim”, mis hõlmas koolitusi nii lapsevanematele kui ka õpilastele.

Mai Jõevee viis Kullamaal läbi maakondliku inimeseõpetuse olümpiaadi, mille kolm paremat (Kullamaa koolist) osalesid septembris üle–eestilisel olümpiaadil.

Mullu sügisel organiseeris Mai Jõevee kogu kooli orienteerumispäeva–matkamängu.

Tema eestvedamisel peeti Kullamaa kooli neljandad taliolümpiamängud mullu veebruaris ja 1. juunil tähistati ühist lastekaitsepäeva lasteaia– ja koolilastega.

Mai Jõevee on tervist edendavate koolide (kümme kooli) maakonna koordinaator, kes on osalenud kolme kooliga Eesti–Soome „Töökeskkonna” ühisprojektis.

2011. a juunis tunnistati Mai Jõevee üle–eestilise inimeseõpetuse õpetajate ainenõukogu konkursi „Inimeseõpetuse aasta tegu” laureaadiks.

Allikas: Lääne maavalitsus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments